piątek, 13 marca 2015

Zapiekane naleśniki z serem twarogowym i jabłkami


                                  Naleśniki czyli fajny pomysł danie na psującą się pogodę ;)    

 
                                       
składniki na ciasto naleśnikowe ( około 15 naleśników )
-1,5 szklanki mąki ( u mnie szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej i pół szklanki mąki kukurydzianej)
- szklanka  mleka 
- szklanka wody
- łyżka oliwy 
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
-łyżeczka miodu
- szczypta soli
składniki na farsz
-kostka sera twarogowego ( 250 g )
-200 ml jogurtu naturalnego
-jajko
-miód 
-laska wanilii
składniki na 'polewę'
-dwa jabłka 
-pół laski cynamonu
- łyżka jogurtu naturalnego
- dwie łyżki śmietany 
- jajko
-miód 
-rodzynki
Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 15 min .
Ser miksujemy z jogurtem , ziarenkami laski wanilii i miodem ( dodajemy według uznania ).
Smażymy naleśniki . 
Żółtko mieszamy z masą serową , białko ubijamy na sztywną mase po czym delikatnie mieszamy z masą serową . Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni . 


Naleśniki smarujemy 1-2 łyżkami masy serowej i składamy po czym układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Laskę cynamonu miksujemy na proszek ( jest aromatyczniejsza niż kupny , już zmielony cynamon ) . 

                    
Ułożone naleśniki pokrywamy startymi jabłkami , posypujemy cynamonem i rodzynkami .
Jajko , śmietanę . jogurt i miód mieszamy
 i wylewamy na jabłka
 . Przykryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na 10 min po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze do ścięcia się polewy i zarumienienia . Smacznego :)                                           













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz