Naleśniki czyli fajny pomysł danie na psującą się pogodę ;)
składniki na ciasto naleśnikowe ( około 15 naleśników )
-1,5 szklanki mąki ( u mnie szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej i pół szklanki mąki kukurydzianej)
- szklanka mleka
- szklanka wody
- łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka miodu
- szczypta soli
składniki na farsz
-kostka sera twarogowego ( 250 g )
-200 ml jogurtu naturalnego
-jajko
-miód
-laska wanilii
składniki na 'polewę'
-dwa jabłka
-pół laski cynamonu
- łyżka jogurtu naturalnego
- dwie łyżki śmietany
- jajko
-miód
-rodzynki
Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 15 min .
Ser miksujemy z jogurtem , ziarenkami laski wanilii i miodem ( dodajemy według uznania ).
Smażymy naleśniki .
Żółtko mieszamy z masą serową , białko ubijamy na sztywną mase po czym delikatnie mieszamy z masą serową . Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni .
Naleśniki smarujemy 1-2 łyżkami masy serowej i składamy po czym układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Laskę cynamonu miksujemy na proszek ( jest aromatyczniejsza niż kupny , już zmielony cynamon ) .
Ułożone naleśniki pokrywamy startymi jabłkami , posypujemy cynamonem i rodzynkami .
Jajko , śmietanę . jogurt i miód mieszamy
i wylewamy na jabłka
. Przykryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na 10 min po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze do ścięcia się polewy i zarumienienia . Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz