sobota, 28 marca 2015

Krucha tarta z nadzieniem jogurtowo-melonowym


Przepisów z melonem ciąg dalszy ;)
Tarta jest krucha a dodatek melona do kremu nadaje orzeźwiający smak .

















składniki na ciasto :
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-1 żółtko
-100 g twardego masła

składniki na krem :
-100 ml mleka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 200 g melona
- banan + łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny + 30-50 ml wody
- miód / cukier do smaku

Ciasto :
Masło kroimy na małe kawałki . Mąke i cukier puder przesiewamy na blacie  formując kopiec . Robimy zagłębienie i wbijamy jajko oraz dodajemy masło i siekamy nożem . Zagniatamy ciasto i formujemy kule . Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min .
Po schłodzeniu wyjmujemy na blat i rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Wykładamy ciastem prostokątną formę . Nakłuwamy widelce , wykładamy papierem do pieczenia na którym umieszczamy groch lub fasole które zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta .
Pieczemy 10 min po czym zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok 10 min ( do zarumienienia ) po czym wyjmujemy i czekamy aż ostygnie .

Krem :
Żelatynę rozpuszczamy z zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia .










Melona kroimy na kawałki , dodajemy pół banana , mleko , jogurt , słodzidło . Żelatyne wkładamy do mikrofali lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do melona , wszystko miksujemy i wkładamy do lodówki aby troche stężało .


Na zimnym cieście układamy talarki banana skropione wcześniej sokiem  z cytryny . Na banana wylewamy krem i wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny do stężenia masy . Ozdabiamy( u mnie kwiatuszki z resztek ciasta ) i podajemy .
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz