piątek, 13 marca 2015

Tuńczyk w sosie z pomidorami , bakłażanem i pieczarkami + makaron, czyli piątkowy obiad



Piątek czyli dzień bez mięsa  typu kurczak ale za to można pokombinować z rybą , więc dzisiaj na obiad proponuje tuńczyk z bakłażanem , pieczarkami i sosem ze świeżych pomidorów z makaronem i warzywami . Może nie zachęca wyglądem ale za to jest smaczny ;)              
Składniki :
-puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie/sosie własnym ( ja miałam niestety tylko rozdrobniony )
- cztery ok. 1-2 cm plastry bakłażana
-dwie  lub trzy pieczarki
-połowa pomidora
-łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda
-makaron 
-warzywa ( u mnie marchewka baby , brokuły i kalafior )
 + przyprawy- u mnie tymianek , oregano ,
 odrobina słodkiej papryki , sól i pieprz 

Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na 15 min aby puścił sok , następnie płuczemy pod letnią wodą . Plastry bakłażana kroimy na 4 kawałki , pieczarki kroimy na pół a następnie w plasterki . Na patelni rozgrzewamy troche oliwy po czym smażymy bakłażana i pieczarki , po minucie podlewamy wodą i dusimy przez 3-4 min po czym dodajemy obranego i drobno pokrojonego pomidora , dusimy przez ok. 5 min do rozpadnięcia się pomidora , dodajmy przyprawy  . Dodajemy odsączonego tuńczyka i dusimy przez 2 min po czym dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę i mieszamy do otrzymania gęstego 'sos'u ' . Podczas robienia sosu gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i przygotowujemy warzywa . Na talerzu umieszczamy makaron , polewamy tuńczykiem  sosem i układamy warzywa.



                     
                                                    



                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz