sobota, 28 marca 2015

Zapiekane płatki orkiszowe i jaglane / owsianka

Sobotnie śniadanie jest śniadaniem na które mogę poświęcić więcej czasu niż zazwyczaj . A dzisiaj były nim zapiekane płatki jaglane i orkiszowe .

składniki :
- 40 g płatków orkiszowych i jaglanch - łącznie
- 5 g mielonego siemia lnianego
- jajko + białko do ubicia
- owoce - u mnie banan i maliny
- miód

Płatki gotujemy trochę krócej niż zwykle ( razem z siemieniem lnianym ). W naczyniu żaroodpornym rozbełtujemy jajko , dodajemy płatki i miód( ja jeszcze dodałam nutridrinka waniliowego ) , mieszamy . Pokrojonego w plasterki banana układamy na wierzchu i posypujemy pokruszonymi mrożonymi malinami .

 Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10-15 min ( do ścięcia jajka ) .


Białko ubijamy na sztywną pianę ( ewentualnie dodajemy słodzidło ) , wykładamy na 'owsianke ' i wkładamy do piekarnika na 5-10 min do zarumienienia . Smacznego ! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz