wtorek, 31 marca 2015

Zakwas na żur

Wczoraj robiony zakwas na żurek , niezbędny na Wielkanocnym stole .
Zakwas kisimy średnio 3-5 dni w zależności od tego czy chcemy aby był  mocno kwaśny czy też mniej .


składniki :
- 500-600 ml letniej , przegotowanej wody
- 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
- dwa ząbki czosnku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe

+ słoik (mniejszy niż na zdjęciu , ja miałam tylko taki ponieważ mniejsze gdzieś zaginęły ;) )  , gaza , gumka recepturka ,
Do wyparzonego słoika wlewamy wode , dodajemy przekrojone ząbki czosnku , ziele angielskie i liść laurowy . Po paru minutach dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek .
Słoik przykrywamy gazą ewentualnie ręcznikiem papierowym i nakładamy gumkę recepturkę .
Słoik odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz