sobota, 14 marca 2015

Bomba witaminowa czyli awokado na dwa sposoby- guacamole i nutella


   


Awokado czyli bomba witaminowa nazywana smaczliwką.Charakteryzuje się zawartością :
-kwasu oleinowego , który obniża poziom cholesterolu, 
- potasu (aż 35% więcej niż banany) , który  reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa dobroczynnie na układ nerwowy .
- sporej ilości tłuszczu ( źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) ,  15 g w 100 g ,
- sporą ilością witamin C, E i A , które są silnycmi przeciwutleniaczami , mają działanie przeciwnowotworowe ,
 -witamin z grupy B , wśród których szczególnie cenny jest kwas foliowy zapobiegają wadom płodu,
-luteiny i zeaksantyny , mających wpływa na oczy.
-witaminy E i  glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca.
-błonnika - w tym rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego (rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym na dłużej , nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy - profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego)
Awokado odznacza się obfitością fitoskładników (fitozwiązków) takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
Witamin rozpuszczalne w tłuszczach są lepiej przyswajalne na przykład kiedy spożywamy awokado w sałatce .
Podczas szperania w internecie , natknęłam się na artykuł , w którym zachęcają do jedzenia miąższu awokado jak i jego pestki ( co bardzo mnie zaskoczył)
Pestka awokado jest polecana ze względu na większą zawartość wartości odżywczych niż sam miąższ .
Pestka posiada właściwości antyoksydacyjne,  opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale także mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek .Zawiera szereg związków fitochemicznych jak i  miąższ , flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole podobne do tych z zielonej herbaty. 
 Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając do rozpadu komórek. . Awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, a jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ .

W Ameryce Południowej pestka z awokado jest stosowana w leczeniu biegunek oraz innych problemów trawiennych ze względu na ogromną zawartość błonnika .W tej sytuacji pestka zawiera  kilka razy więcej błonnika niż on sam.

I tu napotykamy na pytanie , jak zjeść pestke , przecież jest taka twarda ? Otóż są dwa sposoby : Jeden -wyjmujemy pestke z awokado , suszymy przez dwa dni np. na słońcu lub grzejniku . Kroimy w kawałki i miksujemy w blenderze ( musi mieć bardzo mocne ostrza i dużą moc bo inaczej zepsujemy sprzęt ) . Przekładamy do słoiczka .
Drugi - świeżo wyjętą pestkę trzemy na tarce o dużych oczkach , suszymy a następnie blendujemy i również przekładamy do pojemniczka .

Tak przygotowaną pestke możemy dodawać do różnego rodzaju koktajli , zup , sosów itp . Musimy uważać bo jest intensywna w smaku .


Było o wartościach odżywczych awokado a teraz przyszedł czas na dwie wersje awokado - na słodko i wytrawnie .Ja zawsze wydrążam miąższ , dodaje sok z cytryny (aby nie czerniał ) , miksuje i przekładam do pojemniczka i przed użyciem biorę potrzebną ilość pasty i dodaje składniki albo na sposób wytrawny albo na słodko np. do omletów , kanapek .
 


















W dzisiejszym wydaniu znalazł się z jaglanką kakaową z jajkiem , bananem , słonecznikiem i orzechami nerkowca :                                                                                        


Guacamole - meksykański sos , podawany z nachosami ,  Smakuje równie pysznie na grzance z jajkiem . 

składniki :
- całe awokado 
- łyżka soku z cytryny 
- ząbek czosnku 
- 1/4  cebuli 
-sól ,pieprz 
+ 1 łyżeczka sosu tabasco ( ja nie dodaje , za to dodajemy słodką lub ostrą papryke )
Dojrzałe awokado przekrajmy na pół , wyjmujemy pestke i wydrążamy miąższ wkładając do miseczki . Do awokado dodajmy drobno pokrojoną cebulke , przeciśnięty przez praskę czosnek ,sok z cytryny i doprawiamy sosem tabasco oraz przyprawami . Wszystko miksujemy w blenderze lub widelcem . 

          
Nutella z bananem 
- awokado 
-banan
-miód
- kakao 
Pozbywamy się z awokado pestki , wyjmujemy miąższ do miseczki , po czym dodajemy pozostałe składniki i miksujemy . 
Smacznego :)
                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz