sobota, 28 marca 2015

Jajka na słodko - ciasteczka z nadzieniem śmietanowo-cytrynowym

 
Ciasteczka wyglądające jak jajka , na wielkanocnym stole zmylą każdego chcącego podebrać jajeczko do żurku .
Cytrynowy , orzeźwiający krem w połączeniu ze słodką masą śmietankowo- serowo i drożdżowe miseczki pasują do siebie idealnie .  Ciasteczka robiłam z dwóch rodzajów ciasta drożdżowego , jedno maślane , drugie chałkowe .
Możemy również zrobić z jednego rodzaju ciasta , wówczas robimy cała jedną porcje .
składniki na 24 ciasteczka :



ciasto chałkowe ( wystarczy połowa przepisu , z drugiej zrobiłam koszyczki )
-25 gramów świeżych drożdży (dwie łyżeczki suchych)-1/2 szklanki ciepłej wody
-1/2 szklanki ciepłego mleka
-1 jajko
-1/4 szklanki oliwy
-1/4 szklanki cukru
-pół łyżeczki soli
-około 4 szklanek mąki (jeżeli ciasto będzie zbytnio kleić się do rąk, można dosypać mąki)
-1 jajko (do posmarowania)

ciasto drożdżowe maślane( wystarczy połowa ciasta z przepisu, z drugiej połowy zrobiłam poduszeczki z jabłkami ) :
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 gr suchych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki
-200 g masła
-1 łyżeczka soli
- 60 - 80 g cukru pudru 

lemon curd z tego przepisu ( potrzebujemy połowy z tego przepisu )
krem śmietanowy :
-250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
-250 g serka mascarpone
- cukier do smaku
-łyżeczka żelatyny + 30 ml wody

POTRZEBUJEMY :
-dwa rękawy cukiernicze
-foremki na miseczki z folii aluminiowej ( z kawałka folii aluminiowej formujemy 'jajeczka' które będziemy pokrywać ciastem )

Ciasto drożdżowe chałkowe :
Mleko łączymy z wodą . Dwie łyżki wody z mlekiem i łyżkę cukru dodajemy do drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
W misce umieszczamy pozostałe składniki , dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne . Przekładamy do miseczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość . Po tym czasie wyjmujemy i cienko wałkujemy . Foremki z folii aluminiowej na jajkowe miseczki pokrywamy do połowy krążkami ciasta . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 20 min do zarumienienia . Wyjmujemy i studzimy .


Ciasto drożdżowe masłowe :

Drożdże mieszamy z dwiema łyżkami ciepłego mleka i cukru , odstawiamy na 10 min .
Mąki przesiewamy z solą . Kroimy masło na małe kawałeczki i dodajemy do mąki . Rozcieramy aż powstanie drobna kruszonka . Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy . Formujemy kule , przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na 30 min .
Po tym czasie wykładamy na blat i cienko wałkujemy .
Foremki z folii aluminiowej na jajkowe miseczki pokrywamy do połowy krążkami ciasta . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 20 min do zarumienienia . Wyjmujemy i studzimy .

Krem śmietanowo-serowy Dolewamy do żelatyny wodę i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 min .Śmietane ubijamy , pod koniec dodajemy cukier . Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone , rozpuszczoną w mikrofali i schłodzoną żelatynę .

Do pierwszego rękawa nakładamy krem śmietanowo- serowy a do drugiego krem lemon curd.
Miseczki napełniamy kremem śmiatanowo-serowym a na to kleks kremu lemon curd . 
Odstawiamy do schłodzenia .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz