sobota, 21 marca 2015

Melon pod agrestową chmurką

Weekendowe ciasto do kawki powstałe w wyniku nadwyżki ilości melona :)







Iii pierwsze oznaki kalendarzowej wiosny :






Składniki na tortownice o średnicy 22 cm :

Kukurydziany biszkopt:
-3 jajka
-60 g cukru
-60 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
Poncz :
-pół limonki
-łyżeczka miodu
-4 łyżki wody
Masa śmietankowa
-500 ml śmietany 36 %
-po łyżeczce cukru pudru i miodu
-galaretka agrestowa + 150-200 ml wody
-łyżeczka żelatyny + łyżka wody
  dodatkowo :
- pół melona
- 8 biszkoptów
-plasterek banana
- dwa winogrona
- mandarynki
-galaretka agrestowa rozpuszczona w 400 ml wody +  2 łyżeczki wody rozpuszczone w 1-2 łyżkach wody

Biszkopt:
Mąki przesiewamy .


 Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy , pod koniec ubijanie partiami dodajemy cukier a następnie żółtka .







 Dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając szpatułką .

  Nalewamy do tortownicy posmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą bądź wyłożone papierem do pieczenia .Pieczemy  w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.


 Wystudzony biszkopt nasączamy połową poncza  .
Rozpuszczamy obie galaretki w dwóch osobnych naczyniach ( galaretke do masy śmietanowej i galaretke do polania na wierzch ) w wodzie .żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie , odstawiamy do wsiąknięcia na 10 min , rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub wkładamy do mikrofalówki na pare sekund do rozpuszczenia a następnie dodajemy do galaretek i   odstawiamy do lekkiego stężenia .
Śmietane ubijamy , pod koniec dodajemy słodzidła cały czas ubijając . Dodajmy galaretke .


Melona kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na biszkopt . Nakładamy mase śmietankową. Biszkopty lekko nasączamy ponczem  . 

 Na masie układamy biszkopty i stroimy według uznania .
Kiedy galaretka już lekko stężeje delikatnie wylewamy na ciasto . Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny .
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz