sobota, 21 marca 2015

Domowy cukier z wanilią

Jak wiadomo wszystko co domowe jest najlepsze to i domowy cukier z wanilią jest o niebo lepszy niż cukier wanilinowy kupowany w sklepie . Pewnie nie przyglądacie sie kiedy kupujecie cukier wanilinowy ale na opakowaniu nie pisze 'cukier waniliowy ' a 'cukier wanilinowy ' , który swój waniliowy aromat zawdzięcza wanilinie, jest ona otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH (National Institutes of Health – część Ministerstwa Zdrowia i Pomocy Humanitarnej Stanów Zjednoczonych) niebezpiecznych związków chemicznych.
Etylowanilina, burbonal, substancja aromatyczna, 2-3-krotnie silniejsza od waniliny. Etylowanilina jest substancją syntetyczną w postaci białego drobnokrystalicznego proszku rozpuszczalnego w
alkoholu i gorącej wodzie. Etylowanilinę stosuje się głównie w przemyśle spożywczym i cukierniczym.
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.”
Dla porównania - kilogram wanilii kosztuje około 400 USD a kilogram waniliny 12-15 USD.



Składniki :
-0.5 kg cukru białego - może być też trzcinowy wówczas będzie miał charakterystyczny aromat 
- 1-1,5 laski wanili


Z laski wanilii wydrążamy nasionka , korę kroimy na mniejsze kawałki , dodajemy do cukru i mieszamy . Ja jeszcze zmiksowałam ( ale nie na puder ! ) aby cukier i wanilia lepiej się połączyły  . Przekładamy do szczelnego słoika i odstawiamy na 2 tygodnie aby cukier się za aromatyzował .











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz