środa, 4 marca 2015

Tartaletki wytrawne i na słodko

Weekendowy wypiek powstały w wyniku zalegającego w lodówce serka mascarpone ;)





składniki na kruche ciasto :
- 250 g mąki pszenne (ja pomieszałam pszenną , pszenną pełnoziarnistą i żytnią razową )
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru pudru .
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml zimnej wody
Mąkę , masło , sól dzielimy na dwie porcje . Do jednej dodajemy cukier i zagniatamy bądź siekamy nożem do połączenia składników  , dodajemy połowę rozbełtanego jajka i połowę wody, z drugą postępujemy podobnie lecz nie dodajemy cukru  , zagniatamy a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min .
Po tym czasie wyjmujemy ciasto , wałkujemy dość cienko i wypełniamy posmarowane oliwą foremki do tartaletek i wkładamy na 5 min do piekarnika  . Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni . Wkładamy tartaletki i pieczemy 10 -15 min do zarumienienia .
Składniki na słodkie nadzienie :
krem lemon curd :
-100 ml soku z cytryny
-skórka otarta z 2/3 cytryny
-50 g cukru
-50 g masła

-2 duże jajka
+ 125 g serka mascarpone 

żel do owoców :
-100 ml wrzątku
-5 g żelatyny + 15 ml zimnej wody
-sok z 1/3 cytryny, sparzonej i umytej
-20 g cukru
Krem lemon curd :
Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy rozmieszane ze sobą pozostałe składniki (jaja, sok z cytryny, skórkę i cukier). Podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli powstaną jakieś grudki można je przetrzeć przez sitko. Wkładamy do lodówki aby całkowicie ostygło .
Serek miksujemy przez ok 5 min . Dodajemy do ostygniętego kremu i miksujemy do połączenia składników. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy ostygnięte kruche babeczki z cukrem .Wkładamy do lodówki .Szykujemy żel do polania tartaletek.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gotującego się wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany żel przecedzamy przez sitko do miski, odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce aby  lekko stężało . Wyjmujemy babeczki . Żel rozprowadzamy na babeczkach za pomocą pędzelka . Wkładamy do lodówki na 10-15 min.

Składniki na wytrawne nadzienie :
- jajko 
- 125 g serka mascarpone 
- 50 ml mleka 
- przyprawy - zioła prowansalskie ,sól , pieprz , czosnek 
- 5 plastrów pomidora
- 5 plastrów  cukinii + kawałek startej cukinii na grubych oczkach 
Plasterki warzyw posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok 5-8 min .
Serek miksujemy przez pare minut , jajko , mleko i przyprawy , mieszamy do połączenia składników . Na jeszcze ciepłe kruche foremki bez cukru nakładamy mase serową a na nią po plasterku pomidora i cukinii ( ja uszykowałam za mało plasterków więc starłam cukinie na grubych oczkach , podsmażyłam na patelni i ułożyłam w wolnych foremkach ) . Wkładamy do piekarnika na 10 min do zarumienienia . Jemy jeszcze ciepłe ale na zimno też są pyszne :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz