sobota, 28 marca 2015

Lemon curd

Pysznie cytrynowy krem , który jest idealny do wypełnienia kruchych tartaletek .
Tak jak w tym przepisie , ale nie tylko . Również nadaje sie do ciast i innych słodkich wypieków .


składniki na miseczke jak na zdjęciu  :
- sok i otarta skórka z 3 cytryn
- 2 jajka i 2 żółtka
- 100 g cukru ( nawet może być mniej bo krem wyszedł na prawde słodki )
- łyżka mąki ziemniaczanek
- łyżka masła
Jajka rozbełtać , dodać sok i skórkę z cytryn , cukier i rozmieszaną mąke w odrobinie wody . Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia , pod koniec dodajemy masło i jeszcze chwile gotujemy . Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki w której możemy przechowywać go maksymalnie tydzień .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz