sobota, 30 maja 2015

Tarta z kremem waniliowym oraz musem rabarbarowym i truskawkowym pod bezą

Idealne połączenie smaków - krem waniliowy słodki a rabarbarowo -truskawkowy kwaśny :)
Duet idealny .






składniki na spód :
-1 i 2.3 szklanki mąki orkiszowej
-120 g zimnego masła
-żółtko -3 łyżki cukru pudru / miodu
-2 łyżki wody

Krem waniliowy :
-5 żółtek
-2 czubate łyżki miodu/ cukru pudru
-3 łyżki mąki ( 1 łyżka mąki żytniej , 2 skrobi ziemniaczanej )
-pół laski wanilii
-1-2 krople aromatu waniliowego
-1 szklanka mleka

Mus rabarborowo-truskawkowy
-4 laski rabarbaru
- szklanka truskawek
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej +woda

Beza :
-5 białek
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka białego octu

Masło kroimy w kostkę , mieszamy z mąką po czym dodajemy żółtko i miód . Rozcieramy w rękach . Dodajemy wodę i zagniatamy na jednolite ciasto . Formujemy kulke , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki .
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wypełniamy nim tarte o średnicy 24 cm .
Wkładamy na 15 do zarumienienia do piekarnika nagrzanego na 180 stopni .

W tym czasie robimy kremy .
Krem waniliowy :
W misce miksujemy żółtka z miodem /cukrem , mąką , ziarenkami z laski wanilii i aromatem
na puszystą , jasną mase .
 Mleko gotujemy . Do masy jajecznej powoli dodajemy mleko i mieszamy . 
Mase wlewamy do garnka i gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia . Odstawiamy na bok .
Mus rabarbarowy
 
Laski rabarbaru myjemy i kroimy na 1-2 cm paski , truskawki kroimy w ćwiartki .

Wrzucamy do garnuszka i gotujemy przez 5-10 min na małym ogniu .
Mąkę rozrabiamy z wodą po czym dodajemy do musu , energicznie mieszając .

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier a na koniec mieszamy z octem .

Na spód tarty nakładamy krem waniliowy , następnie mus rabarbarowy i bezę .
Wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego na 150 stopni aż beza będzie miała na wierzchu skorupę .
Po wyjęciu odkładamy na 30 -60 min aby wystygła i kremy stężały .
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz