niedziela, 10 maja 2015

Lody waniliowo- kawowe z bananem , mango i czekoladą

...a kremówka cichuteńko siedziała w szarym końcu lodówki , nie narzucając się , czekała na zmarnowanie . A jednak , buszując w lodówce wyrwałam ją z rąk zapomnienia i z dodatkiem białek i innych smakowitości wyczarowałam lody . I tak o to powstał deser , który gdyby nie śmietana , w ogóle mógłby nie powstać ;) 
Czyli można go nazwać taki czyszczeniem lodówki bo dodatki też są takimi końcówkami zapasów ;)


























składniki na keksówkę :
-250 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 białka jaj
-70-80 g cukru pudru 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- 1  łyżeczka kawy rozpuszczalnej + łyżeczka miodu/cukru + odrobina wody do rozpuszczenia 
-2 kostki czekolady - gorzka i mleczna 
- 1 banan 
- 100 g mango 
+ potrzebna nam będzie folia aluminiowa lub spożywcza 

Keksówkę wykładamy folią (polecam aluminiową ) tak aby można było później swobodnie wyjąć lody . Nie wykładamy nią idealnie formy , robimy jedynie małe zaokrąglenie na dnie aby umieścić tam owoce .
Mango na drobne kawałeczki i układamy na folii . Banana ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na warstwie z mango . Na owoce ścieramy czekoladę . 
Przechodzimy do robienia masy . 
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy połowę zmieszanych cukrów i miksujemy jeszcze przez 4 minutki . 

Do kremówki dodajemy pozostały cukier i ubijamy na sztywno. 
Masy łączymy i dzielimy na pół . Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę .
Do formy wlewamy wzdłuż  jednego boku masę kawową a następnie wlewamy pozostałą mase .
Poruszamy formą aby masy się połączyły i wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc .
Po wyjęciu z folii posypujemy startą czekoladą . 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz