wtorek, 19 maja 2015

Czekoladowe ciasto fasolowe z czarno- białym kremem

Czekoladowe ciasto fasolowe , które w smaku ma niewiele wspólnego z fasolą .
składniki na formę keksówkę lub okrągłą tortową ( 24 cm )
- 300 g fasoli z puszki ( bez zalewy ) lub ugotowanej fasoli
- 4 jajka
-3-4 łyżki kakao
- ok 5 łyżek miodu/ cukru / kilka namoczonych daktyli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
+ opcjonalnie bakalie

Fasole płuczemy i wkładamy do miski . Żółtka oddzielamy od białek . Fasole miksujemy z żółtkami i słodzidłem . Białka ubijamy i dodajemy do fasoli , dodajemy kakao i sodę oczyszczoną oraz bakalię . Mieszamy delikatnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na  ok 20-25 min .
Odstawiamy do wystygnięcia .

Składniki na kremy
krem czarny ( domowa nutella )
- 1/3 awokado
- łyżka kakao
-banan
- 2-3 namoczone daktyle lub miód

Wszystko miksujemy razem .

krem biały :
- 100 ml wody / mleka
- 2 daktyle lub miód
- 1/3 laski wanilii
- dwie łyżki budyniu waniliowego bez cukru

Dekoracja :
- 1 banan pokrojony w plasterki
- pare borówek                                 lub inne owoce
- kostka czekolady

150 ml wody/mleka miskujemy z daktylami , dodajemy nasiona z laski wanilii i korę , gotujemy .
W 50 ml wody/mleka rozpuszczamy budyń , Po zagotowaniu mleka wyjmujemy kore laski wanilii i dodajemy rozmieszany budyń . Gotujemy do zgęstnienia ok 1/2 - 1 minutę .
Odstawiamy do ostygnięcia .

Kiedy krem i ciasto wystygnie , nakładamy kremy i dekorujemy plasterkami banana , borówkami i ścieramy czekoladę .
Możemy jeszcze schodzić w lodówce .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz