Otóż można ! Mug to takie pyszne i wilgotne ciacho , pełne wartości odżywczych bo zawiera mąke pełnoziarnistą zamiast pszennej , jajeczko i owoc .
Jeśli dodamy waniliowy budyń z kaszy jaglanej zamiast kalorycznego kremu to nie ma możliwości aby dzień nie był udany :)
składniki na ciacho :
- 1- 3/4 banana
- 1 jajko
-40 g mąki ( żytniej , orkiszowej lub innej pełnoziarnistej )
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody
+ ewentualnie
- 1/2 łyżeczki miodu lub 1 namoczony daktyl
-aromat waniliowy
- wiórki kokosowe
Banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy z daktylem , dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników . Mąke przesianą z sodą i kakao dodajemy do mokrej masy i mieszamy . Foremkę do fondantów ( ja robiłam w miseczce ceramicznej ) wypełniamy ciastem .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 min , aż ciasto wyrośnie i zacznie sie podpiekać skórka . Możemy również włożyć do mikrofalówki na 2-3 minuty nastawiając na 800 W , pilnując aby ciasto się nie wysuszyło .
I tak o to mamy pyszne ciacho idealne na śniadanie lub nawet drugie śniadanie .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 min , aż ciasto wyrośnie i zacznie sie podpiekać skórka . Możemy również włożyć do mikrofalówki na 2-3 minuty nastawiając na 800 W , pilnując aby ciasto się nie wysuszyło .
I tak o to mamy pyszne ciacho idealne na śniadanie lub nawet drugie śniadanie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz