wtorek, 19 maja 2015

Czekoladowy mug

Kto powiedział , że na śniadanie nie można zjeść pysznego i czekoladowego ciastka ?
Otóż można  ! Mug to takie pyszne i wilgotne ciacho , pełne wartości odżywczych bo zawiera mąke pełnoziarnistą zamiast pszennej , jajeczko i owoc .
Jeśli dodamy waniliowy  budyń z kaszy jaglanej zamiast kalorycznego kremu to nie ma możliwości aby dzień nie był udany :)

składniki na ciacho  :
- 1- 3/4 banana
- 1 jajko
-40 g mąki ( żytniej , orkiszowej lub innej pełnoziarnistej )
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody

         + ewentualnie
           - 1/2 łyżeczki miodu lub 1 namoczony daktyl
           -aromat waniliowy
            - wiórki kokosowe
         
Banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy z daktylem , dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników . Mąke przesianą z sodą i kakao dodajemy do mokrej masy i mieszamy . Foremkę do fondantów ( ja robiłam w miseczce ceramicznej )  wypełniamy ciastem .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20  min , aż ciasto wyrośnie i zacznie sie podpiekać skórka .  Możemy również włożyć do mikrofalówki na 2-3 minuty nastawiając na 800 W , pilnując aby ciasto się nie wysuszyło .

I tak o to mamy pyszne ciacho idealne na śniadanie lub nawet drugie śniadanie . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz