Kotleciki troche inne , bo nie z mięsa a kaszy gryczanej które idealnie nadają się na obiad .
Możemy je podać z mięsem i jeszcze warzywami ;)
Ja placki podałam z sosem tzatziki
Składniki na 9 sporych placków :
- 150 g suchej kaszy gryczanej
2 łyżki otrąb
-dwa jajka
- pół średniej cukinii
- 1/4 marchewki
- 2 mniejsze pieczarki
- 1/4 cebuli
- ząbek czosnku
- odrobina oliwy
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy - pieprz , sól , słodka papryka , pieprz cayenne , bazylia i oregano
Kasze gryczaną gotujemy jak na opakowaniu , odstawiamy do ostygnięcia . W między czasie kroimy cebule w kosteczkę ,pieczarki na pół a następnie w plasterki, rozgniatamy czosnek . Na patelnie rozgrzewamy oliwę , wrzucamy czosnek i cebule , smażymy do zarumienienia po czym dodajemy pieczarki i dusimy około 5-6 min , pieprzymy i dosalamy . Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Do kaszy dodajemy jajka , otręby , cukinię , marchew , pieczarki z patelni , natkę pietruszki oraz przyprawy , wszytko mieszamy .
Formujemy spore kotleciki i układamy na papierze do pieczenia ( ja nie miałam więc musiałam ułożyć na folii aluminiowej ale nie polecam bo bardzo się przyklejają ) .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 30 minut .
Sos tzatziki :
- pół ogórka
- 100 ml jogurtu naturalnego / greckiego
- sól , pieprz
- 3 ząbki czosnku
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy na 10 min na sitko aby zredukować ilość soków które wydzieli , po tym czasie odciskamy i wrzucamy do miseczki , dodajemy jogurt , czosnek i przyprawy . Mieszamy i wkładamy na pare minut do lodówki .
Gotowe kotleciki wykładamy na talerzyki i polewamy sosem . Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz