niedziela, 21 czerwca 2015

Masa cukrowa do tortów , babeczek i nie tylko .




Masa dobrze nadaje się do pokrywania tortów , babeczek i robienia figurek .



- 60 ml wody
-3 łyżeczki żelatyny
-3 łyżeczki glukozy ( jest niezbędna )
-700-800 g cukru pudru
- 1-2 łyżki masło ( aby masa była bardziej plastyczna )
- barwnik
- aromat







Wode gotujemy . W kubeczku mieszamy żelatynę z woda tak aby nie było grudek , następnie dodajemy glukozę i mieszamy , następnie dodajemy barwnik i aromat . Przelewamy do miski gdzie dodajemy około 100 g cukru i miksujemy , następnie na stolnice wysypujemy troche  cukru  i dodajemy masę cukrową . Zagniatamy i dodajemy partiami pozostały cukier kontynuując zagniatanie . Odstawiamy  na 2 minutki aby masa odpoczęła . Stolnice oprószamy mąką ziemniaczaną i możemy zabierać sie za wałkowanie i tworzenie według upodobań :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz