środa, 13 maja 2015

Zdrowy i szybki mini-torcik urodzinowy z kremem budyniowym

Torcik zrobiony specjalnie dla mamy , jako niespodzianka na dzisiejsze urodziny , jeszcze raz 100 lat Mamo ! <3

składniki na ciasto :
-1- 3/4 banana
-jajko
-40 g mąki ( żytniej , orkiszowej lub innej pełnoziarnistej )
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody
+ oliwa i otręby/ kasza manna / bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
         + ewentualnie
           - 1/2 łyżeczki miodu lub 1 namoczony daktyl
           -aromat waniliowy
            - wiórki kokosowe

składniki na krem:
- 150 ml mleka
-  1-2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1/2 - 1 łyżka miodu
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1-2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
+ ewentualnie 1-2 łyżeczki dżemu wiśniowego
wierzch :
-1/3 banana + 5 plasterków
- kawałeczek awokado
- łyżeczka kakao
-łyżeczka miodu
- tarta czekolada
-wiórki kokosowe
+ świeczki

Banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy z daktylem , dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników . Mąke przesianą z sodą i kakao dodajemy do mokrej masy i mieszamy . Foremkę do fondantów ( ja robiłam w kubku ceramicznym o troche większej średnicy niż standardowy ) smarujemy oliwą i obsypujemy , żeby ładnie odeszło ciasto po upieczeniu .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-30 min , aż ciasto wyrośnie i zacznie sie podpiekać skórka .  Możemy również włożyć do mikrofalówki na 2-3 minuty nastawiając na 800 W , pilnując aby ciasto się nie wysuszyło .


W międzyczasie przygotowujemy krem :
Połowę mleka zagotowujemy z miodem , w drugiej połowie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje . Odstawiamy na 5 min , po tym czasie dodajemy olej kokosowy . Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 10 min , następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce , pilnując aby się nie zagotowała .
Kiedy budyń ostygnie dodajemy żelatynę i dostawiamy aż będzie gęstnieć .


Wyjęte i ostudzone ciasto wyjmujemy z foremki . Ucinamy dwa wąskie paski papieru do pieczenia , układamy w krzyż i wkładamy na dno foremki( aby później łatwiej wyciągnąć torcik ) . Ciasto przekrawamy na pół i smarujemy dżemem spód , po czym wkładamy do formy , nakładamy  krem budyniowy i przykrywamy drugą częścią ciasta . Wkładamy na godzinke w zimne miejsce aby krem stężał .

Dekoracja :
Banana miksujemy z awokado , kakao i miodem . Smarujemy torcik powstałym kremem , dekorujemy plasterkami banana , posypujemy czekoladą , wiórkami kokosowymi i wkładamy świeczki .

Tym o to sposobem przygotowaliśmy smaczny i zdrowy sposób na torcik .
A teraz pozostało tylko złożyć życzenia solenizantowi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz