sobota, 16 maja 2015

Sorbet jagodowo-malinowy z siemieniem lnianym

Słodki sposób na przemycenie siemienia lnianego :)
składniki na 1 pucharek
- 10-15 g siemienia lnianego zalanego wcześniej gorącą wodą w stosunku 1:2
-50-60 g mrożonych malin
-50 g mrożonych jagód
- 1/4 banana
- 6-10 listków mięty
- 10 g przekąski owsiano-orkiszowej / ciasteczek zbożowych / granoli
+ ewentualnie miód

Zalane siemię odstawiamy aby wyszedł z niego 'kisielek ' . Owoce lekko rozmrażamy .
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy .
Przelewamy do pojemniczka , wkłądamy do zamrażalki na ok. 30 min , co jakiś czas mieszając .
 
Lody wyjmujemy z zamrażalki .
Na dnie kieliszka / szklaneczki kruszymy ciasteczka , nakładamy sorbet a następnie dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami , owocami i listkami mięty . Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz