środa, 13 lipca 2016

Kruche babeczki z serowym wnętrzem i owocami pod bezą


Składniki na 14 babeczek :
Kruche ciasto :
-250 g mąki 
-180 g zimnego masła 
-4 łyżki cukru pudru 
-szczypta soli 
- 1 jajko lub 2-3 żółtka 

Serowe nadzienie :
- 200 g sera chudego twarogowego 
- 2 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany 
- 50 g budyniu waniliowego 
-16 g cukru waniliowego 
-45 g cukru pudru 
- 120 ml śmietany kremówki 
 
-owoce -u mnie :
-150 g rabarbaru ,
-70 g czarnej porzeczki 
- 40 g malin 

Beza :
- 3 białka
- 140 g cukru 

PRZYGOTOWANIE :
Kruche ciasto :
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem . Łączymy za pomocą noża siekając z zimnym masłem pokrojonym w kostkę . Dodajemy żółtka i zagniatamy . Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut . 
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około mniej niż 1 cm , wykrawamy koła i wypełniamy foremki do babeczek . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez 15 minut do zarumienienia .

Masa serowa :
Twaróg blendujemy ze śmietaną lub jogurtem . 
Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany kremówki  i miksujemy  . 
Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową . 
Babeczki wypełniamy masą serową , dekorujemy owocami i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aby się ścięły .

Beza :
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Dodajemy po łyżce cukru , miksując na wysokich obrotach aż cukier rozpuści się w białkach ( sprawdzamy rozcierając między palcami odrobinę masy ).
Nakładamy na babeczki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego . 
Babeczki ponownie  wkładamy do piekarnika  na 10-15 minut  aż bezy sie ładnie zarumienią . 
Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz