Kruche ciasto :
-250 g mąki
-180 g zimnego masła
-4 łyżki cukru pudru
-szczypta soli
- 1 jajko lub 2-3 żółtka
Serowe nadzienie :
- 200 g sera chudego twarogowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany
- 50 g budyniu waniliowego
-16 g cukru waniliowego
-45 g cukru pudru
- 120 ml śmietany kremówki
-owoce -u mnie :
-150 g rabarbaru ,
-70 g czarnej porzeczki
- 40 g malin
Beza :
- 3 białka
- 140 g cukru
PRZYGOTOWANIE :
Kruche ciasto :
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem . Łączymy za pomocą noża siekając z zimnym masłem pokrojonym w kostkę . Dodajemy żółtka i zagniatamy . Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut .
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około mniej niż 1 cm , wykrawamy koła i wypełniamy foremki do babeczek . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez 15 minut do zarumienienia .
Masa serowa :
Twaróg blendujemy ze śmietaną lub jogurtem .
Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany kremówki i miksujemy .
Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową .
Babeczki wypełniamy masą serową , dekorujemy owocami i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aby się ścięły .
Beza :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy po łyżce cukru , miksując na wysokich obrotach aż cukier rozpuści się w białkach ( sprawdzamy rozcierając między palcami odrobinę masy ).
Nakładamy na babeczki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego .
Babeczki ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż bezy sie ładnie zarumienią .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz