poniedziałek, 11 lipca 2016

Deser z galaretką z mandarynek i twarogowym dodatkiem

Składniki na 4 porcje jak na zdjęciu :
Warstwa biała
- 150 g twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 10 g  nasion chia
- 1 łyżka miodu/cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 60 ml mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

Warstwa mandarynkowa :
- 6-7 mandarynek lub 350 ml soku mandarynkowego
- 2-3 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
- opcjonalnie miód lub cukier

opcjonalnie kawałek mango lub innego owocu
PRZYGOTOWANIE :
Warstwa mandarynkowa :
Żelatynę moczymy w wodzie 10 min .
Jeśli mamy mandarynki to wyciskamy z nich sok tak aby otrzymać 350 ml .
Do soku dodajemy rozpuszczoną w mikrofali żelatynę , miód i mieszamy .
Wkładamy do lodówki aby lekko stężała .
Warstwa biała :
Żelatynę namaczamy w wodzie 10 min .
Twaróg , jogurt i słodzidło miksujemy . Żelatyne rozpuszczamy w mikrofali .
Do twarogu dodajemy nasiona chia , żelatynę , mleko i mieszamy .
Na spód foremek wykładamy białą warstwę , na nią pokrojone owoce ( mango lub inne )
i mandarynkowa galaretka .
Wkładamy do lodówki na 3 godziny . Przed podaniem wkładamy do miseczki z gorącą wodą na 10 sekund aby lepiej się wyjmowało .
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz