Kofty :
-400 g mielonego chudego mięsa z szynki ( najlepsze byłoby wołowe )
PRZYGOTOWANIE :
Cukinie i paprykę kroimy w kostkę ( spód papryki możemy wykorzystać do sosu ) , pieczarki kroimy na ćwiartki . Wszystko wkładamy do miski , przyprawiamy i polewamy odrobiną oliwy , Mieszamy i dostawiamy .
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
-1-2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
-1-2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
-2 łyżeczki ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, zmielonego cynamonu , zmielonego imbiru
-1 łyżeczka kuminu/ kminku rzymskiego
- oliwa z oliwek
-patyczki do szaszłyków
Szaszłyki z warzyw :
- 300 g średnich pieczarek
- 2-3 papryki ( żółte i czerwone )
- 1 spora cukinia
- zioła prowansalskie , sól i pieprz ,
- oliwa z oliwek
-patyczki do szaszłyków
Zapiekane ziemniaki :
- ziemniaki ( około 1 kg )
- 1 spory batat
- sól , rozmaryn
- 1 łyżka oliwy
sos tzatziki :
- 150 g jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
- 2 zielone ogórki
PRZYGOTOWANIE :
Patyczki wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut aby się nie spaliły w piekarniku .
Przyprawy w ziarnach należy utłuc w moździerzu ( lub dodać już zmielone ) .
W dużej misce umieszczamy mięso , sól , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną drobno pietruszkę i cebule . Wszystko dokładnie wymieszać .
Odkładamy do lodówki najlepiej na 1 godzinę .
Ziemniaki dokładnie myjemy .
Wrzucamy batata do gorącej wody i gotujemy przez 5 minut , po czym wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą lekko miękkie .
Cedzimy i kroimy na ćwiartki , w miarę równych rozmiarów . Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą i mieszamy . Wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut .
Cukinie i paprykę kroimy w kostkę ( spód papryki możemy wykorzystać do sosu ) , pieczarki kroimy na ćwiartki . Wszystko wkładamy do miski , przyprawiamy i polewamy odrobiną oliwy , Mieszamy i dostawiamy .
Warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków . Po 20 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy warzywa i pieczemy jeszcze 10 minut . Jeśli używamy spodów od papryki na sos wkładamy je do piekarnika na 5-6 minut .
Mięsem oblepiamy patyczki i po 10 minutach pieczenia ziemniaków z warzywami wkładamy kofty piekąc po 3 minuty przekręcając 4 razy ( na 4 strony ) .
Sos : Ogórki obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić aby puścił sok . W miseczce rozmieszać jogurt z przyprawą i dodać odsączonego ogórka .
Wszystko wykładamy na talerz i podajemy .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz