wtorek, 12 lipca 2016

Obiad z koftami


Składniki na 5 porcji :
Kofty :
-400 g mielonego chudego mięsa z szynki ( najlepsze byłoby wołowe )
-1  cebula
-3  ząbki czosnku
- 1/2  pęczka natki pietruszki
-1-2 łyżeczki soli
-1/2  łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 
-2  łyżeczki ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, zmielonego cynamonu , zmielonego imbiru
-1 łyżeczka kuminu/ kminku rzymskiego 
- oliwa z oliwek 
-patyczki do szaszłyków

Szaszłyki z warzyw :
- 300 g średnich pieczarek 
- 2-3 papryki ( żółte i czerwone )
- 1 spora cukinia 
- zioła prowansalskie , sól i  pieprz ,  
- oliwa z oliwek 
-patyczki do szaszłyków

Zapiekane ziemniaki :
- ziemniaki ( około 1 kg )
- 1 spory batat 
- sól , rozmaryn 
- 1 łyżka oliwy 

sos tzatziki :
- 150 g jogurtu greckiego 
- 2-3 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki 
- 2 zielone  ogórki 


PRZYGOTOWANIE :
Patyczki wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut aby się nie spaliły w piekarniku .
Przyprawy w ziarnach należy utłuc w moździerzu ( lub dodać już zmielone ) .
W dużej misce umieszczamy mięso , sól , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną drobno pietruszkę  i cebule . Wszystko dokładnie wymieszać . 
Odkładamy do lodówki najlepiej na 1 godzinę . 

Ziemniaki dokładnie myjemy . 
Wrzucamy batata do gorącej wody i gotujemy przez 5 minut , po czym wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą lekko miękkie . 
Cedzimy i kroimy na ćwiartki , w miarę równych rozmiarów . Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą i mieszamy . Wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut .  

Cukinie i paprykę kroimy w kostkę ( spód papryki możemy wykorzystać do sosu ) , pieczarki kroimy na ćwiartki . Wszystko wkładamy do miski , przyprawiamy i polewamy odrobiną oliwy , Mieszamy i dostawiamy . 
Warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków . Po 20 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy warzywa i pieczemy jeszcze 10 minut . Jeśli używamy spodów od papryki na sos wkładamy je do piekarnika na 5-6 minut . 
Mięsem oblepiamy patyczki i po 10 minutach pieczenia ziemniaków z warzywami wkładamy kofty piekąc po 3  minuty  przekręcając 4 razy ( na 4 strony ) .

Sos : Ogórki obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić aby puścił sok . W miseczce rozmieszać jogurt z przyprawą i dodać odsączonego ogórka . 

Wszystko wykładamy na talerz i podajemy . 
Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz