Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 morele
- 4 suszone śliwki
-wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
-cynamon
- 1 jajko
Nadzienie
- 100 g sera twarogowego
- 40 g serka mascarpone
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie
Śliwki zalewamy gorącą wodą .
Ser łączymy z serkiem mascarpone , miodem / cukrem i cukrem z wanilią za pomocą widelca .
Ciasto kroimy na dość szerokie paski ( do 8 cm ) , następnie róg składamy tak aby utworzył się trójkąt , odkrajamy i postępujemy tak z całym ciastem .
Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę nadzienia , zostawiając po 0,5 cm wolnego od brzegu . Na środek kładziemy plasterek owocu i posypujemy wiórkami kokosowymi , cynamonem lub płatkami migdałowymi , zawijamy i szczelnie zamykamy łącząc ze sobą brzegi ciasta za pomocą widelca .
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz