piątek, 15 lipca 2016

Burgery z indyka w bułce z sezamem , sosem BBQ i karmelizowaną cebulą oraz frytkami

Składniki na 4 burgery :
bułki  z tego przepisu 

burgery :
- 500 g mielonego mięsa z indyka
-przyprawy :
 - 1  łyżeczka : słodka papryka , sos taotao pikantny lub słodko-pikantny sos chilli, bazylia , oregano , sól,
- 1/2 łyżeczki : kolendra , kminek ,pieprz
-2 ząbki czosnku

sos BBQ :- 1/2 cebuli
-2-3 ząbki czosnku
-1 duży pomidor lub dwa mniejsze
- łyżka oliwy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- łyżka cukru
- łyżka musztardy
- łyżka sosu worcestershire ( jeśli nie mamy to można pominąć )
- 1-1,5 łyżeczki  pikantnego sosu chilli lub według uznania sproszkowaną albo świeża papryczke chilli 

Karmelizowana cebula 
-1 średnia  czerwona cebula 
- woda 
-1,5 łyżki prawdziwego masła 
-łyżka octu winnego 
- łyżka cukru 
- sól , pieprz

Frytki z piekarnika :
- ponad 0,5 kg ziemniaków 
-1-2 łyżeczki  soli  , 
-pieprz 
- tymianek 
- 1 łyżka masła 

dodatki według uznania :
u mnie :
- plasterki pomidora , 
- sałata masłowa ,
- ogórki konserwowe 
- ser

PRZYGOTOWANIE :
Mięso wkładamy do miski , d, ząbki czosnku wyciskamy przez praskę , dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut .

SOS BBQ:
Cebule kroimy w kosteczke , ząbki czosnku na drobną kosteczkę . Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę oraz czosnek , smażymy do zarumienienia . W między czasie obieramy  pomidory ze skórki , wydrążamy twardy środek i kroimy w kosteczke i dodajemy do cebuli . Podsmażamy jeszcze 4 minuty i przekładamy do rondelka . Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż sos zgęstnieje . 

W między czasie  obieramy ziemniaki , kroimy w paski i wrzucamy do zimnej wody z solą . 
Gotujemy do wrzenia wody i jeszcze przez 5-6 minut aż będą lekko miękkie . Odcedzamy i w misce obsypujemy solą , pieprzem i tymiankiem oraz polewamy roztopionym masłem . 
Tace dopieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy równomiernie rozłożone frytki . 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem około 30 minut do zadawalającego koloru .

KARMELIZOWANA CEBULA :
Cebule kroimy na 0,5 cm krążki . 
Masło roztapiamy na patelni i dodajemy cebule , posypujemy solą i pieprzem  . Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie około 10 minut  . Gdy woda odparuje a cebula  będzie miękka , dodajemy cukier oraz ocet i smażymy aż zacznie się karmelizować , przez około 5-6 minut . Po tym czasie zdejmujemy z patelni .

Z mięsa formujemy kulki i rozpłaszczamy na talerzu na wielkość średnicy bułki i wkładamy do lodówki na 5- 10 minut . 
Po tym czasie dokładamy do pieczących się ziemniaków na 10-15 minut ( w tym czasie po 5-6 minutach przekręcamy na drugą stronę i  smarujemy po łyżeczce sosu każdy burger) . 
Po wyjęciu z piekarnika od razu kładziemy ser aby się roztopił .

Pozostało nam tylko złożenie : Bułki przekrawamy na pół i układamy według kolejności :
spód bułki -> sałata -> ogórki konserwowe -> pomidor -> burger ->ser -> sos -> karmelizowana cebulka -> góra bułki 

Smacznego ! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz