piątek, 15 lipca 2016

Bułki z sezamem do burgerów


Składniki na 4 bardzo duże bułki albo 5 średnich :
-500g mąki pszennej + trochę do wyrabiania
-150ml mleka
-150 ml wody
-2 łyżeczki cukru
-7g suchych drożdży( 1 opakowanie )
-2 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka soli

-rozmącone jajko
-ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE :
Masło roztapiamy . 
Na stolnice sypiemy mąkę , dodajemy drożdże , sól , cukier  . Mieszamy , robimy górkę a w niej dołek i wlewamy partiami mleko połączone z wodą i masłem . Zagniatamy dolewając cały czas mleko z wodą i masłem . Wyrabiamy przez ok 10 min aż ciasto będzie elastyczne i  nie będzie miało grudek . 

Jeśli macie robot wyrabiający ciasto drożdżowe to wystarczy wszystkie składniki umieścić w misy miksera i wyrabiać przez 10 minut . 

Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 45 minut aby wyrosło . Następnie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 4 lub 5 równych części , formujemy w bułeczki i układamy na papierze do pieczenia . Odstawiamy pod przykrytą ściereczką lub wkładamy do piekarnika i tylko włączamy światełko na 45 minut . Po tym czasie możemy przystąpić do pieczenia bułek . Smarujemy je rozmąconym jajkiem , posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem . Pieczemy 15-20 minut .
Smacznego ! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz