niedziela, 17 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z białą pierzynką oraz owocami sezonowymi i nie tylko





Składnik na tortownice o średnicy  23 cm :

 ciasto :
-30 g gorzkiej czekolady minimum 70 % kakao
- 40 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao
-30 g masła
-2 łyżki mleka
-150 g cukinii
- 2 żółtka
- 3 białka
- 40 g miodu / cukru
- 50 g mąki ( u mnie ryżowa )
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 1/2 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Biała pierzynka :
- 150 ml śmietany kremówki
- 170 ml jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki cukru pudru / miodu
- 3 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody

Owoce i żel do owoców :
- czerwony agrest
- biała , czarna i czerwona porzeczka
- banan
- mango
- maliny
- 4 łyżeczki żelatyny + 80 ml wody
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru / miodu

PRZYGOTOWANIE :
Czekoladę ścieramy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej  . Dodajemy mleko i kakao .
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Żółtka ucieramy z miodem / cukrem .
Utarte żółtka  mieszamy z czekoladą  , startą cukinią i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną .
W osobnej misce ubijamy białka i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami .
Wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Wyjmujemy , studzimy 5-10 minut , odrywamy od papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy .

ŻEL DO OWOCÓW :
Żelatynę moczymy w wodzie( 10 minut ), w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali  i dodajemy do wody z cukrem .
Studzimy i odstawiamy aż będzie delikatnie tężało .

BIAŁA PIERZYNKA :
Żelatynę moczymy  w wodzie (10 minut ).
Śmietanę ubijamy z miodem/cukrem .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali , studzimy .
Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem i żelatyną miksując przez chwile .
Dekorujemy spód i wstawiamy na 10 minut do lodówki .
Wyjmujemy , dekorujemy owocami i polewamy żelem .
Wkładamy do lodówki na 2 godziny .
Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz