poniedziałek, 11 lipca 2016

Brzoskwiniowy raj z winogronową koroną



Orzeźwiające ciacho na upalne dni z delikatną galaretką brzoskwiniową , przyjemną pianką śmietankową i kawałkami winogron  :)
Składniki :
spód herbatnikowy :
-190 g herbatników
-100 g masła
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki cukru pudru

warstwa brzoskwiniowa :
-700 g brzoskwiń
-100 ml wody
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki żelatyny + 80 ml wody

warstwa biała :
-350 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
 dodatkowo 3 kostki białej czekolady

warstwa winogronowa :
- 500 g winogrona  jasnego
- 3 łyżki żelatyny + 60 ml wody
- 150 - 200 ml wody
- 3 łyżki miodu /cukru
-sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE 
Spód :
Herbatniki i migdały miksujemy troszke grubiej jak na pył , dodajemy cukier i mieszamy . Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy .  Spód okrągłej  formy wykładamy  papierem do pieczenia i wykładamy mase z herbatników równomiernie wykładając i mocno ubijając .
Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min aby się podpiekło  i zarumieniło .
Studzimy

Warstwa brzoskwiniowa :
Żelatynę namaczamy w wodzie przez 10 min  .
 Brzoskwinie obieramy , pozbawiamy pestek i miksujemy z wodą i miodem .
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali ( pilnujemy aby się nie zagotowała ) i dodajmy do brzoskwiń energicznie mieszając .
Wkładamy do lodówki aby lekko stężała, po czym wylewamy na ostudzony spód . Wkładamy do lodówki aby stężała .

Warstwa biała : 
Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min .
Śmietane , serek i cukier ubijamy razem .
Żelatynę rozpuszczamy . Dodajemy 2 łyżki masy śmietankowej do żelatyny i mieszamy a następnie dodajemy do śmietany i energicznie mieszamy  .
Mase wykładamy na masę brzoskwiniową i ścieramy na nią czekoladę . Wkładamy do lodówki na 10 min .

Dekoracja :
Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min.
W gorącej wodzie rozpuszczamy miód , dodajemy sok z cytryny i żelatynę .
Wkładamy do lodówki aby lekko stężało.
Jeśli mamy winogron z pestkami to przekrawamy na pół i wydłubujemy pestki .
Winogron dodajemy do galaretki , mieszamy i dekorujemy nasze ciasto .
Wkładamy do lodówki jeszcze na 3 godziny aby się scaliło .
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz