Przepis na spód zaciągnięty ze strony 'Dziewczyna informatyka ' klik .
Składniki :
spód :
- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki słodzidła
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie truskawkowe :
-200-300 g mrożonych truskawek
-100 ml wody
-2-3 łyżeczki żelatyny + ok. 3-4 łyżki zimnej wody
-słodzidło -według uznania
nadzienie kokosowe :
-250 ml mleka krowiego lub mleczka kokosowego
-20-30g wiórków kokosowych + 100 ml gorącej wody
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- słodzidło - ilość według uznania
- 1-2 łyżeczki żelatyny + 1-2 łyżki wody
+ bakalie do przystrojenia
Spód :
Przygotowujemy mąkę , wsypujemy ją do miski , dodajemy cukier , pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia . Rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki . Dodajemy jogurt i jajko ponownie zagniatając na jednolitą masę . Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na ok. 30 min . Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty . Na spodzie robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min do zarumienienia .
Nadzienie truskawkowe :
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody i zostawiamy do wsiąknięcia na ok 10 min.
Truskawki rozmrażamy , wkładamy do garnka / rondelka , dodajemy wode i słodzidło , podrzewamy przez ok 3 min . Miksujemy blenderem . Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( ale pilnujemy aby się nie zagotowała !) . Dodajemy do truskawek i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia .
Nadzienie kokosowe :
Wiórki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 min . Rozpuszczamy żelatynę .
Odlewamy 100 ml mleka , do reszty dodajemy wiórki kokosowe wraz z wodą , słodzidło i zagotowujemy . W odłożonym mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do zagotowanego mleka , energicznie mieszając i gotując jeszcze przez ok 3-5 min do zgęstnięcia . Odstawiamy do ostygnięcia . Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy . Odstawiamy do lekkiego stężenia .
Łączenie :
Na spód wylewamy mase truskawkową i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki . Po tym czasie wylewamy mase kokosową , stroimy bakaliami i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia . Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz