piątek, 17 kwietnia 2015

Zdrowszy mazurek z kaszy jaglanej z nadzieniem truskawkowo-kokosowym

Już troche późno jak na wielkanocny przepis na mazurek ale na przyszły rok ;)
Przepis na spód zaciągnięty ze strony 'Dziewczyna informatyka ' klik .
Składniki :
spód :
- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki słodzidła
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie truskawkowe :
-200-300 g mrożonych truskawek 
-100 ml wody 
-2-3 łyżeczki żelatyny + ok. 3-4 łyżki zimnej wody 
-słodzidło  -według uznania 

nadzienie kokosowe :
-250 ml mleka krowiego lub mleczka kokosowego 
-20-30g wiórków kokosowych + 100 ml gorącej wody 
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 
- słodzidło - ilość według uznania 
- 1-2 łyżeczki żelatyny + 1-2 łyżki wody 
+ bakalie do przystrojenia 
Spód :
Przygotowujemy mąkę , wsypujemy ją do miski , dodajemy cukier , pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia . Rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki . Dodajemy jogurt i jajko ponownie zagniatając na jednolitą masę . Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na ok. 30 min . Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty . Na spodzie robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min do zarumienienia . 

Nadzienie truskawkowe :
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody  i zostawiamy do wsiąknięcia na ok 10 min.
Truskawki rozmrażamy ,  wkładamy do garnka / rondelka , dodajemy wode i słodzidło , podrzewamy przez ok 3 min . Miksujemy blenderem . Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( ale pilnujemy aby się nie zagotowała !) . Dodajemy do truskawek i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia . 

Nadzienie kokosowe :
Wiórki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 min . Rozpuszczamy  żelatynę .
Odlewamy 100 ml mleka , do reszty dodajemy wiórki kokosowe wraz z wodą , słodzidło i zagotowujemy . W odłożonym mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do zagotowanego mleka , energicznie mieszając i gotując jeszcze przez ok 3-5 min do zgęstnięcia . Odstawiamy do ostygnięcia . Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy . Odstawiamy do lekkiego stężenia .


Łączenie :
Na spód wylewamy mase truskawkową i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki . Po tym czasie wylewamy mase kokosową , stroimy bakaliami  i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia . Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz