piątek, 17 kwietnia 2015

Mazurek pomarańczowy ze spodem z kaszy jaglanej

Mazurek jest tradycyjnym ciastem , goszczącym na Wielkanocnym stole . Uważa się, że ciasto to  pochodzi z Mazowsza, a jego nazwa pochodzi od słowa 'Mazur ‘ - jak nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu. Wielkanocny mazurek zazwyczaj jest robiony z kruchego ciasta, nie jest to jednak konieczność. Powinno się w nim jednak znaleźć mnóstwo bakalii.


Sam pomysł na mazurka pochodzi najprawdopodobniej ze Wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami w XVII wieku  i zakorzenił się w naszej tradycji .
Mazurek z cytrusowym nadzieniem .
Przepis na spód zaciągnięty ze strony 'Dziewczyna informatyka ' klik .
Składniki :
spód :
- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki słodzidła
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie cytrusowe :
-1 cytryna 
-3 pomarańcze 
- słodzidło ( ok 1/2 szklanki , moze troche mniej )
-2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1-2 łyżkach zimnej wody 
- płatki migdałów  ( ok 3-4 łyżki )

+bakalie do przystrojenia
Spód :
Przygotowujemy mąkę , wsypujemy ją do miski , dodajemy cukier , pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia .
Rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki . Dodajemy jogurt i jajko ponownie zagniatając na jednolitą masę . Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na ok. 30 min . Rozwałkowujemy na wielkość prostokątnej formy  wyłożonej papierem do pieczenia  . Na spodzie robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min do zarumienienia .

Owoce sparzamy gorącą wodą , osuszamy i ścieramy skórke na tarce o drobnych oczkach . Dokładnie obrać z białej części . Owoce zmiksować w mikserze lub blenderem , przełożyć do rondelka/ garnka i dodać cukier po czym gotować do mocnego zgęstnienia ok 30-60 min , co jakiś czas mieszając . Odstawić do przestygnięcia . Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej . Do  masy dodajemy żelatyne i płatki migdałowe  .  Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. 

Na przestudzony spód wykładamy mase i ozdabiamy bakaliami według uznania .
Ja dodatkowo z jednej pomarańczy wykroiłam skórkę na kształt spirali i gotowałam razem z masą cytrusową , po czym wyjęłam i przystroiłam mój mazurek . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz