Sam pomysł na mazurka pochodzi najprawdopodobniej ze Wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami w XVII wieku i zakorzenił się w naszej tradycji .
Mazurek z cytrusowym nadzieniem .
Przepis na spód zaciągnięty ze strony 'Dziewczyna informatyka ' klik .
- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki słodzidła
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na spód zaciągnięty ze strony 'Dziewczyna informatyka ' klik .
Składniki :
spód :- 180 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 2 łyżki słodzidła
- łyżka jogurtu naturalnego
- 100 g zimnego masła
- małe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie cytrusowe :
-1 cytryna
-3 pomarańcze
- słodzidło ( ok 1/2 szklanki , moze troche mniej )
-2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1-2 łyżkach zimnej wody
- płatki migdałów ( ok 3-4 łyżki )
+bakalie do przystrojenia
Spód :
Przygotowujemy mąkę , wsypujemy ją do miski , dodajemy cukier , pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia .
Rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki . Dodajemy jogurt i jajko ponownie zagniatając na jednolitą masę . Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na ok. 30 min . Rozwałkowujemy na wielkość prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na spodzie robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min do zarumienienia .
Spód :
Przygotowujemy mąkę , wsypujemy ją do miski , dodajemy cukier , pokrojone w kosteczkę masło i proszek do pieczenia .
Rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki . Dodajemy jogurt i jajko ponownie zagniatając na jednolitą masę . Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na ok. 30 min . Rozwałkowujemy na wielkość prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na spodzie robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min do zarumienienia .
Owoce sparzamy gorącą wodą , osuszamy i ścieramy skórke na tarce o drobnych oczkach . Dokładnie obrać z białej części . Owoce zmiksować w mikserze lub blenderem , przełożyć do rondelka/ garnka i dodać cukier po czym gotować do mocnego zgęstnienia ok 30-60 min , co jakiś czas mieszając . Odstawić do przestygnięcia . Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej . Do masy dodajemy żelatyne i płatki migdałowe . Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Na przestudzony spód wykładamy mase i ozdabiamy bakaliami według uznania .
Ja dodatkowo z jednej pomarańczy wykroiłam skórkę na kształt spirali i gotowałam razem z masą cytrusową , po czym wyjęłam i przystroiłam mój mazurek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz