wtorek, 7 kwietnia 2015

Ratatouille jak z bajki

Ostatnio oglądając bajke ' Ratatuj' naszła mnie ochota na zrobienie tytułowego dania ratatouille które naprawdę jest potrawą o nazwie Confit Byaldi, serwowaną w restauracji The French Laundry przez Thomas Keller . Thomas Keller jest cenionym szefem kuchni i prowadzi wspomnianą restaurację, był również konsultantem przy tworzeniu filmu „Ratatuj”, i to on właśnie wybrał tą potrawę do filmu .
Ratatouille to inaczej francuskie leczo składające się głównie z papryki , pomidorów , bakłażana ,i cukinii .



Składniki :
sos :
- 1 papryka
-2 łyżki oliwy
-1-2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
-1 pomidor
- suszony lub świeży tymianek
- natka pietruszki
-liść laurowy
-sól , pieprz


ponadto :
- 1 średnia cukinia ( u mnie 1,5 małej cukinii )
- 2 duże lub 3 małe pomidory
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
-sól , pieprz , tymianek , bazylia
-ok 0,5- 1 łyżki octu balsamicznego






Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni .
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i białych błonek . Kroimy w paski , umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na ok 30 min , do zmięknięcia .

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy . Drobno kroimy cebule i czosnek po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na małym ogniu przez ok 2 min do zarumienienia . Pomidora obieramy , siekamy w drobną kostkę i wraz z sokiem oraz liściem laurowym , tymiankiem , solą i pieprzem dodajemy do cebuli i dusimy do zmięknięcia ok 10 minut .


W między czasie myjemy bakłażana , cukinie i pomidory . Kroimy w plasterki ok 2-3 mm . Na patelnie wrzucamy ostudzoną i pokrojoną w mniejsze kawałki pieczoną papryke , duszą przez ok 2 minuty . Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy . Odkładamy ok 2-3 łyżki zmiksowanego sosu . Sos umieszczamy na blaszcze lub naczyniu żaroodpornym i układamy pokolei plasterki bakłażana , cukinii i pomidora ( możemy w okrągłej formie wówczas wyjdzie nam zgrabny ślimaczek lub w prostokątnej jak ja ) .



 Warzywa smarujemy zmieszaną łyżką oliwy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę , solą , pieprzem , tymiankiem i bazylią .Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 40 min po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok 20 min do zarumienienia warzyw . Przygotowujemy sos do polania . Odłożony sos mieszamy z  octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku .


Podajemy wedle uznania . Ja podałam z makaronem spaghetti z pszenicy durum  , następnym razem dodam mięso mielone . Smacznego ! :).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz