niedziela, 15 lutego 2015

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Pyszny i prosty przepis na wytrawną roladę idealną na przyjęcia i nie tylko .

składniki na blachę 33 cm x 25 cm :

  • 230- 250 g  mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
  • 2 jajka rozmiar L
  • ząbek  czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g serka kremowego (np. Almette , Turek ) ja użyłam bielucha
  • ok. 100 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Powstałą masę wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( posmarowany masłem i posypany bułką tartą ). Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz