składniki na blachę 33 cm x 25 cm :
- 230- 250 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
- 2 jajka rozmiar L
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g serka kremowego (np. Almette , Turek ) ja użyłam bielucha
- ok. 100 g wędzonego łososia w plastrach
Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Powstałą masę wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( posmarowany masłem i posypany bułką tartą ). Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
Powstałą masę wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( posmarowany masłem i posypany bułką tartą ). Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz