sobota, 21 lutego 2015

Babeczki 'Hamburgery '

Babeczki są nie tylko pyszne ale i mają zaskakujący wygląd hamburgerów :)
Będą nam potrzebne :
-6 krążków brownie
-6 babeczek
- 6 gum mamb lub takich w listkach dla dzieci
-krem zielony i czerwony
przepis na 6 hamburgerów:
Krążki brownie
Składniki na krążki brownie:
0,5 tabliczki czekolady
50 g masła
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki
1 jajko
Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.
Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na wolnych obrotach.
Przekładamy do blaszki. Pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni.
 Odkładamy do wystygnięcia.

Bułeczki ( babeczki bananowe )
Składnik na 12 babeczek :
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli

Banany obieramy ze skórek, odcinamy końcówki, rozgniatamy widelcem, dodajemy olej, jajko, cukier. Porządnie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. 
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek .  Potrzebne nam będzie 6 babeczek , do pozostałych przed upieczeniem  możemy dodać bakalie , owoce itp . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. 

 Odkładamy do wystygnięcia .

Krem ( totalna improwizacja z mojej strony ;) )
- 70 g ugotowanej kaszy jaglanej 
- 60-80 g sera twarogowego
- 40 g jogurtu naturalnego 
-cukier
- cukier waniliowy 
- aromat waniliowy 
- łyżeczka żelatyny + zimna woda do namoczenia 
- łyżka masła
-barwniki : zielony i czerwony
Namaczamy żelatyne  w zimnej wodzie . Pozostałe składniki miksujemy blenderem na gładką mase . Namoczoną żelatyne ogrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej aby sie rozpuściła i dodajemy do masy i miksujemy jeszcze chwile . Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy zielony barwniki , do drugiej czerwony . Wkładamy na 15 min do lodówki .


Bułeczki przecinamy na pół . Na pierwszą połówke  nakładamy zielony krem , następnie krążek brownie , czerwony krem , rozwałkowaną mambe na wzór sera i przykrywamy drugą częścią bułki .Wkładamy na 15-30 min do lodówki . 
Smacznego ! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz