wtorek, 10 lutego 2015

Deser truskawkowo - kokosowy z kaszą jaglaną

Dzisiaj na drugie śniadanku wymyśliłam sobie deser z trzech warstw : kaszy jaglanej , serka wiejskiego i truskawek z granatem .
Deser jest dietetyczny i zdrowy więc mogę go polecić każdemu :)
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa .
Zalety kaszy jaglanej :
- nie zawiera glutenu więc jest polecana osobom chorym na celiakie oraz na diecie bezglutenowej ,
-jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę , odgrywają dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
- ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz , jest polecana wszystkim zimowym zmarzluchom ;)
-zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny) , pomagając łatwiej pozbyć się mokrego kaszlu i kataru,
-wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze,
- zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu),
- jagły kaszy dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi,
-zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii,
Kasza ma w miarę wysoki indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi.
Tak w skrócie :  kasze jaglaną zaleca się osobom , które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek , odchudzającym się , w okresie zimowym , pracującym intensywnie umysłowo, np. maturzystom czy studentom przygotowujący się do sesji , mającym wysoki cholesterol , chorym na celiakie ale powinni na nią uważać diabetycy i osoby na diecie Montignaca .

Rozpisałam się na temat prozdrowotnych zaletach kaszy a teraz przejdę do przepisu na deser ;)

Składniki na 3 porcje :
-360 g ugotowanej kaszy jaglanej ,
-15 g zmielonego siemienia lnianego ( o właściwościach siemienia lnianego napisze następnym razem )
- 100 ml gorącej wody
Biała warstwa :-200 g serka wiejskiego lekkiego
- 60 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki wiórków kokosowych + łyżeczkę do posypania

Różowa warstwa :
- 200 g mrożonych truskawek
- 100 g pestek granatu + trochę do dekoracji
 + opcjonalnie
- cukier , miód lub inne słodzidło do każdej warstwy 
- 3 łyżeczki żelatyny rozmoczonej w zimnej wodzie ( połowę do białej warstwy i połowę do różowej)
Simie lniane zalewamy gorącą wodą i po 10 min dodajemy do kaszy jaglanej .
Składniki na biała warstwę miksujemy , składniki na różową warstwę miksujemy i opcjonalnie podczas miksowania dodajemy żelatynę .
Na w szklance umieszczamy kasze , następnie biała warstwę i dalej różową warstwę , wkładamy do lodówki na minimum godzine ( do stężenia ) . Przed podaniem  posypujemy wiórkami kokosowymi i granatem . Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz