czwartek, 12 lutego 2015

Pączki z piekarnika , bez smażenia

Pyszniutkie pączki, a raczej bułeczki  idealne na tłusty czwartek . Bez smażenia czyli o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki ale równie pyszne :)

Składniki na 20 pączków :
-20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
-250 ml ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki ( u mnie pół szklanki mąki pszennej , szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej i szklanka mąki żytniej razowej )
- 2 łyżki roztopionego masła
-1 jajko
-szczypta soli
- marmolada / dżem lub inne nadzienie ( ja dodałam dżem truskawkowy, czekoladę  , mus z banana i twarogu oraz truskawki z twarogiem)
+ cukier puder bądź lukier do polania
Przygotowanie :
 Z drożdży , łyżki cukru  , 5 łyżek mąki i 100 ml ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn , mieszając wszystko razem i odstawiając w ciepłe miejsce na minimum 10 min .
Przesiewamy mąkę , dodajemy cukier , sól . Dodajemy rozczyn , jajko , mleko i zagniatamy ciasto . Dodajemy roztopione masło i zagniatamy jeszcze przez kilka minut . Powinno z łatwością odchodzić od rąk . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ).
 Blat obsypujemy mąka , wałkujemy ciasto na około 0,5 cm , na kawałek ciasta nakładamy dżem , przykrywamy kawałkiem ciasta i wycinamy pączki szklanką . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pączki w odstępach i pozostawiamy na pare minut do wyrośnięcia .
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni . Wkładamy pączki i pieczemy około 10-15 min ( mają mieć złotą skórkę ). Smacznego ^^









1 komentarz: