piątek, 27 lutego 2015

Podstawowy przepis na jaglanke na śniadanie

O właściwościach kaszy pisałam we wcześniejszych postach . Kasze jaglaną jem bardzo często , przeważnie na śniadanie. Jest pyszna szczególnie z dodatkiem owoców , tych świeżych jak i suszonych , orzechów itp .
Składniki na jedną porcje :
- 50 g kaszy jaglanej
- szklanka wody/mleka
- 5 g zmielonego siemienia lnianego + wrzątek wody
Kasze płuczemy wrzątkiem aby pozbyć sie goryczki . Siemie lniane zalewamy woda ( ok. 0,5 cm ponad siemie lniane . Wode gotujemy , kiedy zacznie bulgotać dodajemy kasz jaglaną i przestawiamy na mniejszy ogień . Gotujemy 10-15 min aż kasza wsiąknie wode i będzie lekko twarda , dodajemy siemie lniane i gotujemy przez 5 min aż kasza zmięknie mieszają co jakiś czas . Przekładamy do miseczki i dodajemy dodatki według uznania . Smacznego

Możemy również dodać do jaglanki jajko :)
Na dwa sposoby :
1) Szybki - do gorącej kaszy w garnku dodajemy rozbełtane jajko i gotujemy jeszcze minute- dwie do ścięcia jajka
2) Oddzielamy żółtko od białka . Białko ubijamy na sztywną piane , do miseczki z żółtkiem dodajemy łyżke kaszy z garnuszka , mieszamy po czym dodajemy żółtko  do kaszy , energicznie mieszając a po chwili dodajemy ubite białko i mieszamy . Gotujemy minute- dwie do ścięcia jajka .

Jaglanka z jajkiem jest mega puszysta i pyszna . Szczerze polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz