sobota, 20 sierpnia 2016

Zawijańce z ciasta francuskiego



Chyba każdy już próbował mięsnego lub warzywnego farszu zawiniętego w ciasto francuskie , które jest idealne na słodko jak i wytrawnie .
Przedstawiam wam mój pomysł na tą fikuśną przystawkę .
Na zdjęciach występuje również w wersji ze spodem do pizzy :)




Składniki na 1 opakowanie ciasta francuskiego ( około 18-20 zawijańców )
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
- 4-5 średnich pieczarek
- 2 papryki ( żółta i czerwona )
- 1 pomidor
- 10 czarnych oliwek
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy : bazylia , oregano , słodka papryka , sos taotao słodko- pikantny chilli , papryka ostra ,
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sezam do posypania

Cebule i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie , dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki . Smażymy aż nabiorą ładnego koloru i zmiękną po czym dodajemy mięso i chwile smażymy   . Papryki kroimy w kosteczke i dodajemy do pieczarek . Pomidora obieramy ze skórki i pozbawiamy twardych części , również kroimy w kosteczke i wrzucamy na patelnie i smażymy aż pomidor się rozpadnie i powstanie sosik . Przyprawiamy i smażymy jeszcze 2-3 minutki po czym dodajemy pokrojone w krążki oliwki i w kosteczke lub paseczki suszone pomidory . Po 2 minutkach dodajemy koncentrat aby zagęściło się i sos nie był rzadki .

Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy farsz wzdłuż dwóch dłuższych boków . Oba boki zawijamy do środka . Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem .
Kroimy na ok 2 cm paski i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , z termoobiegiem przez 15-20 minut aż do zarumienienia .
Smacznego ! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz