W kuchni nic nie powinno się marnować . Pozostały makaron z obiadu i grillowana pierś z kurczaka odnalazły swoje miejsce w tarcie .
Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego
- 40 g suchego makaronu świderki lub penne ( ok 150g ugotowanego )
- 200 g cukinii
- 200 g papryki
-1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 200 g grillowanej piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30 %
- 100 ml śmietany 12/18 %
- około 150 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- pare listków świeżej bazylii
- 1-2 pomidory
- 100-150 g startego sera żółtego
-przyprawy : osuszone oregano , bazylia i tymianek , czosnek granulowany , sól i pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie .
Cebule kroimy w drobną kosteczkę . Czosnek przeciskamy przez praskę .
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy cebule oraz czosnek . Smażymy do lekkiego zarumienienia .
Paprykę kroimy w pół paseczki i smażymy z cebulką ok . 3 minuty .
W tym czasie kroimy cukinie w paseczeki . Smażymy 1-2 minuty na 1 łyżce masła .
Jeśli używamy makaronu penne możemy go pokroić na małe krążki .
Pomidory kroimy w talarki
Śmietany , mleko , jaja , mąkę i przyprawy miksujemy razem .
Okrągłą formę wykładamy ciastem francuskim i układamy kolejno : cukinie , makaron , papryka , pokrojona w plasterki pierś z kurczaka , polewamy zmiksowaną masą , pomidor w talarkach .
Pieczemy w piekarniku przez 25 minut z termoobiegiem . Układamy listki bazylii , posypujemy serem i pieczemy przez 15-20 minut ( może być góra-dół ).
Smacznego !:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz