poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Ziemniaczane pizzerinki

Kolejny przepis z serii 'nic się nie marnuje ' , tym razem w wykorzystaniu ziemniaków z niedzielnego obiadu .


Składniki na 10 sporych pizzerinek :
- 500 g ugotowanych ziemniaków (
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki mąki
-1 łyżka masła

nadzienie :
- 1 pomidor
- ok . 10 łyżek koncentratu pomidorowego
- przyprawy : oregano, bazylia   , czosnek , słodka i ostra papryka , sól i pieprz
- 200 g szynki lub innej wędliny
- 200 g sera
- 1/3 papryki czerwonej


Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa , dodajemy masło , mieszamy .
Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy . Jeśli będzie zbyt kleiste dosypujemy trochę mąki .
Z masy formujemy placuszki , możemy obtaczać je w mące , wówczas lepiej się formują .
Placuszki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia .
Smarujemy każdy po około łyżce koncentratu pomidorowego i posypujemy przyprawami.
Pomidora kroimy w talarki lub pół talarki , wędlinę i paprykę drobno kroimy , ser ścieramy na tarce i układamy na placuszkach w kolejności : pomidor , wędlina , papryka i ser .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-22 minuty z termoobiegiem .
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz