niedziela, 28 sierpnia 2016

Sernik Raffaello na zimno


Składniki na tortownice o średnicy 23 cm :

Spód :
- 200 g herbatników
- 1 baton princessa kokosowa
- 90 g masła
- 1/2-3/4 banana
- 4 łyżki migdałów ( płatki lub całe )
-2 łyżki wiórków kokosowych

Masa :
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
-1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 g twarogu ( może być zmielony ale też i nie zmielony )
- 200 ml jogurtu greckiego / serka homogenizowanego
-200 g białej czekolady
- 2 kieliszki wódki
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- ok. 6 kulek raffaello
-3 łyżki żelatyny + 6 łyżek zimnej wody

dekoracja :
- kilka kulek raffaello
-3-4 łyżki uprażonych płatek migdałów
-5 łyżek wiórków kokosowych



PRZYGOTOWANIE :
Spód :
wszystkie składniki oprócz masła i banana drobno blendujemy .
Masło roztapiamy , banana rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami .
Ugniatamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i władamy do lodówki na 20 minut .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut .
Studzimy .

Masa :
Wiórki kokosowe zalewamy wódką .
Żelatynę namaczamy w wodzie .
Twaróg , jogurt grecki i kulki raffaello blendujemy razem .
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem aż podwoi swoją objętość .
Dodajemy mase twarogową chwile miksując .
Dodajemy mleczko kokosowe i zalane wiórki kokosowe  i ponownie miksujemy do połączenia składników .
Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej .
Do czekolady dodajemy 6 łyżek masy serowej , po jednej łyżce co 30 sekund aż czekolada połączy się z poprzednimi partiami masy .
Dodajemy do masy serowej dalej miksując .

Żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce .Następnie postępujemy jak z czekoladą dodając 3 łyżki masy , po jednej co ok. 30 sekund energicznie mieszając .
Żelatynę dodajemy do masy serowej dalej miksując aż do połączenia składników .

Mase wkładamy do lodówki na 10 minut aby lekko stężała . Po tym czasie wylewamy na spód i wkładamy do lodówki na 3 godziny .
Wyjmujemy z lodówki i dekorujemy wedle uznania .
Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz