środa, 17 sierpnia 2016

Obłoczek zamknięty w herbatnikach pod brzoskwiniami czyli ciasto z kaszą manną , herbatnikami i brzoskwiniową galaretką

Za dużo nektarynek i herbatników . Milion pomysłów na ciasto z bitą śmietaną i mascarpone  ... Śmietany nie ma , mascarpone obecne . To co ? Przemierzanie szafek w poszukiwaniu czegoś co idealnie połączy wszystkie składniki . I jest - kasza manna . Spisała się na medal ! :)



Składniki na standardową prostokątną formę :
spód :
- 25 herbatników + 25 herbatników lub ok. 1-2 opakowania  delicji na drugą warstwę

biała masa :
- 10-11 łyżek kaszy manny
-500 ml mleka
- 200 ml wody
-3-4 łyżki miodu
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
-4-5 kostek białej czekolady
-200 g serka mascarpone

galaretka :
- 1 lub 2 galaretki ( jeśli 2 , wówczas pomijamy dodawanie żelatyny ) galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej ,
- 500 ml wody ( 600 ml jeśli 2 galaretki )
- 3-4 brzoskwinie
- 4 łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki miodu

- 50 g płatków migdałów

Przygotowanie :
Namaczamy żelatynę  ( jeśli używamy 2 galaretek pomijamy tą czynność  ).

Mleko gotujemy z miodem , cukrem waniliowym ,aromatem i startą czekoladą mieszając co jakiś czas .
Gdy będzie już gorące dodajemy kasze manne i energicznie mieszamy (możemy zmniejszyć ogień ) aż masa ładnie zgęstnieje .  Przykrywamy pokrywką i czekamy aż wsiąknie cały płyn i zagęści się .

Formę wykładamy papierem do pieczenia /folią aluminiową / folią spożywczą tak aby nie było większych zagięć a masa później ładnie się uformowała .
Dno wykładamy herbatnikami .

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie .
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali , brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do galaretki .
Wkładamy do lodówki aby trochę stężała .

Do kaszy dodajemy serek mascarpone i energicznie mieszamy do połączenia się składników .
Mase wylewamy na herbatniki . Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy tężejącą galaretką . Jeśli będziemy układali delicje to musimy poczekać aż kasza manna na herbatnikach  wystygnie ( najlepiej umieścić formę z ciastem w lodówce ) i dopiero układać herbatniki ponieważ czekolada na ciasteczkach może nie ładnie się rozpuścić .
Wkładamy  do lodówki aby galaretka całkowicie stężała  .
Migdały prażymy na patelni , odkładamy aby wystygły i posypujemy nimi ciasto .
Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz