Składniki (na 9 szt.):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanka oleju
1/3 szklanki tradycyjnego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka startej cukinii
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
opcjonalnie około 30-40 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
Umytą cukinie ścieramy na tarce i odmierzamy 1 szklankę .
Do jednej miski przesiewamy mąkę , sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy sól i przyprawę do piernika .
Mikserem ubijamy jaja z cukrem i olejem . Dodajemy ekstrakt waniliowy , kakao , startą na drobnych oczkach czekolade i cukinie.
Mieszamy chwile wszystko razem do połączenia składników .
Mieszamy chwile wszystko razem do połączenia składników .
Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut .
Smacznego !:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz