wtorek, 2 sierpnia 2016

Czekoladowe babeczki z cukinią





Składniki (na 9 szt.):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/3  szklanka oleju
1/3 szklanki tradycyjnego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka startej cukinii
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
opcjonalnie około 30-40 g czekolady

PRZYGOTOWANIE

Umytą cukinie ścieramy na tarce i odmierzamy 1 szklankę .
Do jednej miski przesiewamy mąkę , sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy sól i przyprawę do piernika . 
Mikserem ubijamy jaja z cukrem i olejem . Dodajemy ekstrakt waniliowy , kakao , startą na drobnych oczkach czekolade i cukinie.
Mieszamy chwile  wszystko razem do połączenia składników .
Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut . 

Smacznego  !:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz