Wykorzystując sezon na jabłka i gruszki upiekłam ciasto pospolicie nazywane 'salcesonem '.
Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając cynamon i nutelle .
Ciasto zapakowane w dekoracyjne pudełko lub chociażby jego kawałki zapakowane w papier do pieczenia i przewiązane sznureczkiem może świetnie sprawdzić się jako prezent lub słodki upominek.
Moim znajomym przypadł do gustu, sprawdźcie sami :)
Składniki na dużą formę prostokątną
-5 jajek
-3 szklanki mąki pszennej
-1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
-3 łyżki ciemnego kakao
-1 i 1/4 szklanki oleju
- po 1/2 kg jabłek i gruszek ( mogą być w zmiennych proporcjach )
-2 łyżki nutelli
- 1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
polewa :
-100 g masła
- 40 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka nutelli
- 200 g migdałów całych lub w płatkach
- batoniki kinder bueno
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jajka ucieramy z cukrem . Do miski przesiewamy mąkę , kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Do utartych jajek dodajemy , olej , nutelle oraz partiami wymieszaną mąkę .Miksujemy .
Do masy dodajemy pokrojone jabłka i gruszki. Delikatnie mieszamy . Masa będzie dość gęsta z powodu dużej ilości owoców lecz po upieczeniu ładnie zatopią się w cieście .
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę .
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 45 minut góra-dół , ewentualnie możemy piec jeszcze 5-10 min z termoobiegiem (do „suchego patyczka”).
Odstawiamy do przestygnięcia .
Przygotowujemy dekoracje :
Masło rozpuszczamy w garnuszku , dodajemy nutelle i kakao . Mieszamy i chwile podgrzewamy po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy startą lub posiekaną czekolade .
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( jeśli były by grudki to po lekkim ostygnięciu możemy masę zblendować ).
Migdały drobno siekamy i prażymy na patelni .
Ciasto polewamy cienkimi stróżkami masy i posypujemy migdałami .
Batoniki kroimy według uznania i dekorujemy nimi ciasto .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz