czwartek, 22 września 2016

Krążki z piersi z indyka z warzywami i sosem

składniki na dwie porcje :
- 300 g piersi indyczej lub kurzej
marynata :
- 1-2 ząbki czosnku ,
- słodka i ostra papryka , sól , pieprz , suszone bazylia i oregano
- sos słodko- pikantny chilli taotao
- oliwa



-80 g cukinii ,
- 2-3 pieczarki
-70 g czerwonej papryki
- 1/4 cebuli
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100-150  g sera
sos:
- 1 papryka
-100 g cukinii
- 1 pomidor
- 1/4 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- sól , pieprz
-słodka i ostra papryka
-1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki wody
Pierś kroimy na płaty , robimy marynatę i marynujemy około 1 godziny w lodówce .

Sos :
Paprykę kroimy na paski , cukinie na ok 0,4 cm krążki , pomidora w krążki , cebule w piórka i czosnek w łupinach  .
Wszystko skrapiamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut ( później dołożymy nasze roladki i będziemy piec dalej )
Cebulę kroimy w drobną kostkę  i smażymy do lekkiego zarumienienia , dodajemy pokrojone w plastry pieczarki ,chwile smażymy a następnie  dusimy około 2-3 minut .
Do pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w piórka i dusimy 2-3 minuty .
Cukinie kroimy w drobne plasterki ( na krążki lub wzdłuż na paski ) i chwile podsmażamy na patelni aby lekko zmiękła .

Wyjmujemy pierś , rozkładamy tak aby lekko na siebie zachodziła i można było ją później zawinąć .
Na piersi układamy cukinie , smarujemy koncentratem pomidorowym , pieczarki i paprykę .
Wszystko zawijamy , wbijamy  wykałaczki mniej więcej na wielkość naszych krążków ( każdy krążek powinien mieć 2 wykałaczki ) aby się nie rozleciały . Kroimy na krążki  , układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na ok . 10-15 minut .  Około 5 minut przed czasem roladki posypujemy startym żółtym serem

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika . Warzywa blendujemy ( czosnek obieramy z łupin ) z przyprawami . Wlewamy do garnuszka , zalewamy 1/4 szklanki wody i chwile gotujemy . W pozostałej wodzie rozpuszczamy koncentrat pomidorowy i mąkę  po czym dodajemy do garnka i energicznie mieszamy . Gotujemy aż zgęstnieje .
Krążki podajemy polane sosem , w obecności sałatki i kaszy, ryżu lub makaronu .
Smacznego ! :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz