piątek, 7 października 2016

Aromatyczne kruche babeczki z jabłkami i budyniem pod bezą


Uroczo wyglądające babeczki z aromatycznym nadzieniem jabłek z cynamonem .
Babeczki możemy wykonać w metalowych foremkach lub w papierowych po włożeniu ich do silikonowych foremek aby papierowe foremki się nie rozleciały , równie dobrze powinny się sprawdzić foremki zrobione z folii aluminiowej .




składniki na 7-8 babeczek  :
Ciasto :
-1 szklanka mąki 
- 1 żółtko 
-2 łyżki cukru 
-80 g miękkiego masła

jeśli ciasto będzie sypki można dodać odrobinę śmietany 

Nadzienie jabłkowe :
-1-2 jabłka
-cukier
-cynamon 

Masa budyniowa :
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g )
- 0,5 l mleka
-ok 5 łyżek cukru ( według uznania )

Beza :
-3-4 białka 
- 3/4 szklanki cukru 


Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kule . 
Foremki wypełniamy ciastem ( spód i brzegi na wysokość foremek ). 

Gotujemy budyń :
W rondelku gotujemy 350 ml mleka razem z cukrem , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń . 
Do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy ( jeśli porobią się grudki to możemy zmiksować je mikserem , powinny się rozpuścić ). Przykrywamy folią i odstawiamy. 

Jabłka obieramy , pozbawiamy środka i kroimy w drobną kosteczkę . 
W misce mieszamy cukier z cynamonem i dodajemy pokrojone jabłka , mieszamy . 

Foremki wyłożone ciastem napełniamy do 2/3 wysokości ciasta nadzieniem jabłkowym , dodajemy budyń i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  na 20 minut .

Po 15 minutach bierzemy się za bezę . 
Białka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach aż powstanie sztywna masa , nie odchodząca od miski podczas odwrócenia . 
Masę umieszczamy w rękawie cukierniczym , za użyłam tylki Wilton 1M . 
Wyjmujemy babeczki i dekorujemy bezą . Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut aż do ładnego zarumienienia i lekkiego wysuszenia bezy . 
Możemy sprawdzić patyczkiem ( tzw ' do suchego patyczka ') czy beza jest już ścięta w środku .
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz