piątek, 7 października 2016
Aromatyczne kruche babeczki z jabłkami i budyniem pod bezą
Uroczo wyglądające babeczki z aromatycznym nadzieniem jabłek z cynamonem .
Babeczki możemy wykonać w metalowych foremkach lub w papierowych po włożeniu ich do silikonowych foremek aby papierowe foremki się nie rozleciały , równie dobrze powinny się sprawdzić foremki zrobione z folii aluminiowej .
składniki na 7-8 babeczek :
Ciasto :
-1 szklanka mąki
- 1 żółtko
-2 łyżki cukru
-80 g miękkiego masła
jeśli ciasto będzie sypki można dodać odrobinę śmietany
Nadzienie jabłkowe :
-1-2 jabłka
-cukier
-cynamon
Masa budyniowa :
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g )
- 0,5 l mleka
-ok 5 łyżek cukru ( według uznania )
Beza :
-3-4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kule .
Foremki wypełniamy ciastem ( spód i brzegi na wysokość foremek ).
Gotujemy budyń :
W rondelku gotujemy 350 ml mleka razem z cukrem , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń .
Do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy ( jeśli porobią się grudki to możemy zmiksować je mikserem , powinny się rozpuścić ). Przykrywamy folią i odstawiamy.
Jabłka obieramy , pozbawiamy środka i kroimy w drobną kosteczkę .
W misce mieszamy cukier z cynamonem i dodajemy pokrojone jabłka , mieszamy .
Foremki wyłożone ciastem napełniamy do 2/3 wysokości ciasta nadzieniem jabłkowym , dodajemy budyń i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut .
Po 15 minutach bierzemy się za bezę .
Białka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach aż powstanie sztywna masa , nie odchodząca od miski podczas odwrócenia .
Masę umieszczamy w rękawie cukierniczym , za użyłam tylki Wilton 1M .
Wyjmujemy babeczki i dekorujemy bezą . Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut aż do ładnego zarumienienia i lekkiego wysuszenia bezy .
Możemy sprawdzić patyczkiem ( tzw ' do suchego patyczka ') czy beza jest już ścięta w środku .
Smacznego ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz