wtorek, 22 września 2015

Tarta z dynią

Przepis z serii -coś z warzyw sezonowych : tarta z dynia , papryką , serem feta i wędliną
 
 składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg dyni ( miąższu )
-2 łyżki masła
- 1-1,5 czerwonej papryki
-2/3 opakowania sera feta
- ok. 10 plasterków wędliny ( ja miałam okrągłą i pokroiłam ją na pół więc wyszło 20 pół plasterków )
-2 pomidory
-3 łyżki śmietany
-jajko
- bazyli , tymianek , oregano , czosnek granulowany , pieprz i sól

Ciasto francuskie umieszczamy w formie do tarty lub w tortownicy .
Dynie obieramy ze skórki i wybieramy pestki , miąższ kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła przez 5 min aż zmięknie . Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne , kroimy na pół a następnie w ok 0,5 cm paseczki i również podsmażamy na łyżce masła przez 5 min .
Ser feta kroimy  w kostkę . Pomidory w plasterki
Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami .
Połowę ostygniętej dyni umieszczamy na cieście , następnie połowę papryki , połowę plasterków wędliny ,1 pomidora i posypujemy połową sera feta - tak robimy dwie warstwy .
Polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 40-45 min .
Smakuje pysznie na ciepło jak i na zimno .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz