poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym i polewą

Składniki na keksówke :
-1/3 szklanki płatków góskich
-1/3 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa )
-1/4 lub 2 łyżki otrąb
- 1/2 szklanki mielonych migdałów lub innych orzechów
- 1 szklanka startej marchewki
- 3 jajka
- 3-4 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
-1-2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
-opcjonalnie 2 łyżki musu z dyni

mus z gruszki i dyni :
- 2 średnie gruszki
opcjonalnie :
- 2-3 łyżki musu z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody

polewa z odżywką białkową  :
- 200 g jogurtu
- miarka odżywki białkowej
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody

lub mniej dietetycznie :
polewa :
- 250 g serka np. mascarpone , philadelphia lub mielonego twarogu
-1/3 szklanki cukru lub miodu
- 50 g miękkiego masła 
Wykonanie :
Wszystkie suche składniki mieszamy razem . 
Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy partiami miód i miksujemy . Dodajemy po jednym żółtku a następnie oliwę , mieszamy po czym dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie . Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 min . Podczas pieczenia gdy ciasto będzie sie bardzo rumienić można przykryć je folią aluminiową . 
Po tym czasie studzimy w piekarniku przez 30 min po czym wyjmujemy i ponownie studzimy . 

W czasie pieczenia się ciasta robimy mus i polewę  . 
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie . 
Gruszkę obieramy i trzemy na tarce bądź miksujemy i gotujemy na małym ogniu z cynamonem przez 10-15 min . Dodajemy miód i studzimy . 
Żelatyne rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce pilnując aby się nie zagotowała . Mieszamy mus z gruszki + ewentualnie z dyni i żelatyne po czym odstawiamy do lodówki aż zgęstnieje . 

Polewa z odżywką białkową :
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie . 
Jogurt miksujemy z odżywką i miodem .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce pilnując aby się nie zagotowała .
Mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki aby zgęstniała . 

Polewa z serkiem 
Wszystkie składniki utrzeć razem .

Ostudzone ciasto przekrawamy na pół , spód wkładamy do formy , wylewamy mus i przykrywamy wierzchem ciasta i rozprowadzamy polewę , po czym wkładamy do lodówki na 2 godziny .  
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz