sobota, 28 listopada 2015

Tarta sernikowa z jagodami i borówkami amerykańskimi

Spód na formę 26 cm  :
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ugniatamy razem , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min . 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy  i wykładamym mniej więcej 5 cm wysokości brzegów . Nakłuwamy ciasto widelce . Wkładamy do piekarnika na 20 min . 

Nadzienie serowe :-300 g- 350 g sera twarogowego 
- 3 jajka 
- 3-4 łyżki budyniu waniliowego 
- 1 łyżka kaszy manny 
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
- 1/4 - 1/3 szkl cukru lub miodu ( miodu mniej niż cukru )
- 1/3- 1/2 szkl mrożonych jagód lub borówek  

Białka oddzielamy od żółtek . Wszystkie składniki oprócz owoców i białek blendujemy . 
Białka ubijamy . Łączymy delikatnie ubite białka i owoce  z masą . 
Mase wylewamy na upieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 160 stopni na ok 35 min . 
Studzimy w otwartym piekarniku przez 10 min , po tym czasie możemy wyjąć z formy . 

Ja podałam z jogurtem naturalnym i sosem z jagód i borówek :

Sos jagodowy :

- 1 szkl mrożonych borówek 
- 3 ( lub więcej , jeśli ktoś lubi bardziej słodki sos ) łyżek miodu / cukru 
- 100 ml wody 
- łyżka mąki ziemniaczanej / ryżowej 

Owoce wkładamy do garnuszka , wlewamy 2 łyżki wody i słodzidło . Gotujemy na małym ogniu aż owoce ładnie zmiękną i sos zgęstnieje . 
Wode mieszamy z mąką i wlewamy połowe cały czas mieszając sos , w zależności jak gęsty chcemy sos dodajemy więcej mąki lub nie . 
Odstawiamy na chwile aż ostygnie i możemy podawać z ciastem . 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz