piątek, 7 października 2016

Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady , kremem z nutellą i batonikami kinder bueno





składniki na 15 babeczek :
150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (L)
170 ml mleka

Krem :
-300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
-3 łyżki nutelli
-2-3 łyżki proszku do robienia ciepłego napoju typu ' nesquik 'lub 'maltesers'
- opcjonalnie :
-odrobina soku z cytryny

dekoracja :
- zbożowe kuleczki w czekoladzie i kamyczki w polewie Decorada Delecta
- mini batoniki kinder bueno
- gwiazdeczki magic stars milky way

Przygotowanie:
Silikonowe formy na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy i studzimy , czekoladę kroimy na kawałeczki.
Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru . Przesiewamy do miski , dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Jajka miksujemy z mlekiem i ewentualnie z aromatem waniliowym.
Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i mieszamy( ciasto może być troche grudkowate ale bez grudek surowej mąki ) , dodajemy masło i chwile mieszamy po czym dodajemy czekolade i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do 3/4 wysokości papilotek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut do suchego patyczka.

Babeczki chwile studzimy w otwartym piekarniku , po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Mocno schłodzoną bitą śmietanę i serek mascarpone oraz pozostałe składniki ( nutella powinna być wyjęta wcześniej z lodówki ) wkładamy do miski i miskujemy aż do uzyskania sztywnej masy.
Krem przekładamy do worka cukierniczego , u mnie z tylką 2M i dekorujemy babeczki. Posypujemy posypkami , dekorujemy kinder bueno i gwiazdeczkami.

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz