sobota, 6 lutego 2016

Ryba po grecku

Ryba po grecku - była jednym z dań na Moim wigilijnym stole :)

składniki :-1/2 kg marchewki
-150 g pietruszki
-100 g selera
-1 duża cebula
-1 mały por (biała część)
-2 szklaki wrzącej wody
-1 łyżeczka soli
-2 - 3 ziela angielskie
-1 listek laurowy
-po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
-1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
-mąka
-700 g filetów białej ryby ( u mnie był dorsz mrożony )
-oliwa / olej do smażenia

sos z pomidorów i papryki :
- 2 papryki czerwone 
- 300 g małych   pomidorków 
Przygotowanie :
Papryke i pomidorki myjemy a następnie osuszamy , papryke kroimy w ósemki i razem z pomidorkami wkładamy do naczynia żaroodpornego . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut .


W międzyczasie rozmrożoną rybę osuszamy , kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem , odkładamy .
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zlewamy wodą oraz lekko solimy . Warzywa gotujemy przez 15-20 min pod uchyloną przykrywką . Pod koniec dodajemy ziele  angielskie i listek laurowy.
Przyprawioną rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju / oliwie ( jeśli chcemy odchudzić danie możemy chwile podsmażyć rybę na gorącej oliwie  a następnie piec w piekarniku przez około 10-15 min ).
Upieczone i ostudzone  warzywa do sosu blendujemy ( możemy obrać ze skórki ponieważ łatwo odchodzi ) . Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy  na patelni  do zredukowania wody . Gdy będzie gęstniał odlewamy około pół szklanki i mieszamy w niej koncentrat a następnie łączymy z sosem .
 Dodajemy ugotowane warzywa ( marchew itd ) , najlepiej odłożyć nadmiar wody i dodać same warzywa a podczas smażenia dolewać w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać . 
Upieczoną rybę wykładamy na dno naczynia z wysokimi brzegami na na wierz wykładamy sos . 
Rybę najlepiej włożyć do lodówki na noc aby przeszła smakiem sosu . 
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz