środa, 24 lutego 2016

Wiosenny Kopiec Kreta


Nadmiar bananów ? Polecam kopiec kreta ! :)

Ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklana mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka


Krem :
-500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % 
- 4 łyżki cukru pudru 
- 2 łyżeczki żelatyny 
- 2 łyżki gorącej wody 
- po 30 g czekolady gorzkiej i mlecznej ( po około 2-3  paski )
- odrobina aromatu waniliowego 

-4 banany 
- sok z cytryny 

Wykonanie :

Jaja wbijamy do miksera i ubijamy z cukrem na puszysty , biały krem . 
Przesianą mąkę , proszek do pieczenia , sodę i kakao dodajemy do masy jajecznej na przemian z mlekiem i olejem . 
Na dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50 min . 
Po tym czasie studzimy w uchylonym piekarniku ok. 10 min a następnie pozostawiamy na blacie do ostygnięcia .

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia . Śmietankę ubijamy z cukrem i aromatem . Gdy śmietanka już będzie prawie ubita dodajemy ostygniętą , rozmieszaną żelatynę i ubijamy jeszcze 2 minutki . Czekolade ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do śmietany mieszając łyżką . Banany obieramy , przekrawamy na pół i polewamy sokiem z cytryny ( ja smarowałam pędzelkiem silikonowym ) .
Odkrawamy wierzch ciasta , tyle aby wystarczyło nam na pokrycie kopczyka .
Wykładamy banany , krem , formujemy kopiec i posypujemy rozdrobnionym ciastem . 
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny . Na mój kopiec przyfrunęły jeszcze kolorowe , cukrowe motylki :)
                                             
                                             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz